Thursday, June 3, 2010

Majlis Lenggang Perut.....Ala2 mak Lenggang

so hari nie mak yung nak cerita pasal majlis lenggan perut...erm tak semua rasanya org tahu mcm mana lenggang perut tu....**ko bajet aku tahu ker hahah tolong ar aku tak pnh amik tahu pun....nak dijadikan cerita.selalunya lenggan perut di buat masa 7 bulan....

 **nie gamba hiasan ok....kira aku pun ngan laki aku terpaksa berkemban mcm nie lah masa tu giler malu semua tgk..

last week kan WESAk day...pastu sepanjang aku mengandung nie tak pnh lah buat kenduri doa selamat..so aku buat lah kenduri doa selamat panggil org kampung hari sabtu tu sekali buat kenduri arwah ayah aku....giler penat...time tu aku baru 6 bulan...

pastu family aku pun suruh aku buat sekali lenggang perut..just tok suka2 ...sebb aku nei bukan lah tiap2 bulan lik kpg aku johor...tapi bukan lah aku lupa daratan tak balik kpg..tapi sebb kekangan masa & lain2...

sgt seronok rupanya lenggan perut nie....

1-aku ngan laki aku digandingkan bersama memakai kain kemban..kain batik tau..hahah ..pastu ader 7 org akan mandikan **kira cam ala2 simbah2 kat kiteorg...,,huyeh mandi air bunga sgt wangi..igtkan time nak kawin jer mandi bunga rupanya mengandung pun kene mandi jugak......
2- pas dah siap mandi tu semua aku kene berdiri....pastu mak aku baca lah aper2 yg dirasa perlu..aku pun tak tahu aper..dia suh aku berdiri...longgar kan kain dan lalukan telur ayam kampun dari atas sampai lah dia jatuh ke tanah.....**telur pun pecah....
3-yg ketiga lak laki aku ngan pakai kain kemban tu kene lah belah kelapa ...syarat2 nak belah kelapa tu kene sekali jer....kira guna kan sepenh tenaga zahir dan batin lah hahhaa.....mak aku kata **Nie org dulu2 kata ok jgn percaya sgt..kalo kelapa tu belah dia sama rata maksd *lelaki* kalo senget * gurl* .....time tu laki aku giler bangga sebb dia belah kelapa sama rata..hahhaha
4-aku sgt sonok!!abg2 & akak2 aku kata jgn percya sgt benda nie buat suka2 jer...tapi aper2 pun memg best ..mana nak dpt org mandi kan kiter dah besar2 nie hahahah.......terima kasih semua!!!




0 comments:

Post a Comment