Thursday, January 27, 2011

Perbezaan masa Bujang dan Bila dah Kahwin

Hebat kan........oooo bagusnya pasangan tu...
romantiknya pasangan tu........
nampaK comel jer pasangan tu.....mcm pinang dibelah2
**bila org ckp mcm nie barulah keluarga harmoni 

tetiba hari nie mak terajin nak update blog....motif utama tetiba tadi terfikir aper perbezaan yang amat ketara bila time bujang aka bercinta dan time dah kawin..banyak wow perbezaan dia...meh mak nak senaraikan perbezaan satu demi satu dari pengalaman tersendiri dan hasil dari menganyam ketupat dengan kawn2 sambil makan ice cream float rehat tadi....
 
1. Telefon

time bercinta :-
  • telefon pergh macam nyawa der...tak senang duduk dibuatnya bila tertinggal kat umh..mau sanggup patah balik sebb tertinggal tpn jer.....
  • hpn harus lah 24 hours melekat kat tangan ...sambil tdo pun pegang hpn mana nak cari
  • hpn tak pernh senyap sekejap2 bunyi...tak sms mesti call..nak lagi canggih 4G .puas nampk muka.......
  • time nak tdo lah mesti kene wish gud nite & call kalo tak alasan tak boleh tdo der...hebat tak hebat
  • Tak habis dengan call/sms tiap2 hari jumpa..katanya tak lengkap hidup....
Dah kawin
  • Telefon kalo tinggal *eh tak per bukan ader org nak call dah tak pyh 24 hours dah hpn tu....dulu hpn letak sebelah...skrg tinggal mana2 pun tak per...boleh kira ar berapa kali jer pegang hpn 
  • nak tdo tak der nak wish2 gud nite dah..tahu2 memasing dah kuar muzik dah hahahah.....
2.Gambar

Bercinta
  • Harus lah gamba jadi wallpaper tak kisah hpn/computer...*rindu katanya.....kononya 
  • Dlm purse/dompet penuh lah gamba sampai kat duit pun letak gamba **amik ko mana nak cari...
Dah kahwin
  • wallpaper hpn/pc tak der gamba2 muka dah...gamba dah tukar dah gamba2 alam semulajadi *katanya sejuk mata nak pandang...pencinta alam lah kononnya.....kalo dah ader anak lak....heboh penuh hpn gamba anak **heheheh
  • purse/dompet dah tak der gamba kiter dah gamba anak jer penuh...nak letak gamba kiter ** heboh lah tak der gamba *semak katanya??hebat kan
3. Makan

Bercinta
  • punya lah cover baik...kunyah pelan2..makan pun sikit jer..takut gemuk katanya.....nak lagi best bila time order makan..memasing berebut...*u order lah dlu *u orderlah dulu ....yg pening nyer org amik order lah...dari berdiri siap dah boleh duduk sebelah hahahah
  • makan sikit jer dulu....*takut gemuk katanya
Dah kahwin
  • makan punya lah tak igt kul 12 mlm pun makan lapa katanya.......hahahahhah
  • bila nak order makan..dah tukar ayat****i order dulu hahahahha....hebat kan?

4.Penampilan

Bercinta
  • baju memasing tak nak kalah....nak 2 bila time nak kuar besoknya..malam nie dah fikir nak pakai baju aper..warna aper...rambut nak macam mana....***nak lagi romantik buat deal pakai baju sama kaler..sehati sejiwa katanya....
  • punya lah jaga makan & pakai ....takut pak we lari katanya........makan sikit2 jer .....siap boleh diet...
Dah kawin
  • baJu amik ko....pakai larung jer..janji ader..kaler dah jadi lintang pukang...tak pun pakai kain batik jer senang............penampilan dah out dah.....**tak sempat katanyaa
  • badan lah tak payah cerita..naik bagai belon angin.....................selagi tak masuk BULan Ramadhan Makan -Makan jerlah kerjanya.........

Nie lah antara mEK Nam Mek Nam bercerita masa time rehat tadi ... macam mana lah baru keluarga nak harmoni..aper2 pun jgn ader yg terasa lah..benda nie cuma andaian semata2 jer..tak der kene mengena ngan hidup saper...kiterog just cerita2 bagi menghabiskan masa rehat jer tadi......

jangan lah kiter jadi mcm nie ok....bercinta lah setiap hari....baru lah keluarga harmoni......***mcm sy, hubby & zareef katanya every day is friday nite.......hahaha ader kene mengena ker???

jangan lah jadi mcm habis madu sepah dibuang..........
 
 

9 comments:

Myra Jay said...

Haha, kelakar je kan.. Hope kami tak macam tu, even dah kawen still nk cuba jadi macam masa bercinta.. Yela, km baru kawen setahun, kiraa masih honeymoon lg kan :)

Sweet like Strawberry said...

heheh tahu tak per..sesama lah kiter jgn jadi mcm nie nyek...tapi ini hakikat kan???

niesz said...

haha..betul tu..hai lelaki oooiii..knape ye kamu cpt berubah..cube la truskan jd gentleman tu..bkn susah pon..bkn ngn sape2 pon..isteri jgk..

updated entry : orang parit order pizza

kahirie said...

kenapa semua perkara selepas kawin kamu terjadi semasa aku belum kawen nih???? tipu nih...

Wahida Nasution Thakhrim said...

ha3.. i like!! tapi lepas aje putus cinta ni hp dah senyap sunyi la.. kadang2 terlupa kat mana letak hp..

Miz Jac said...

uhu.. tgh terai teori mase kapel-selekeh; dah kawen; mantop.. boleh tak? hahaha..

Sweet like Strawberry said...

niesz: heheehh tulah psl kan??tapi men always be man
kahire: yerlah ko kan single but not available
acik: heheh tahu tak per hpn mcm tak der pun tak per kan??
jac: boleh2..meh kiter ubah sama2 nyek

ieda said...

belum kawen rajin belanja kita makan...lepas kawen,nak makan bayar sendiri..hahaha.

Yan said...

bab makan, gmbar ngn pnmpilan tu agak kurang stuju..sbb pas kawin pun still mcm dulu gak..bab tel tu jer..sbb dah 24jam bekpit kan..tak kan nak gtau paper kena kol lagi..dah sah2 dia ada kat sebelah..hahahahaha

Post a Comment