Wednesday, February 23, 2011

happy Besday Miz fIeza...

Happy Besday to Me..

Happy Besday to Me.....

Happy Besday to Miz FIeza

23.02.1986!!!

semoga saya menjadi org yang berguna di masa2 akan datang., dimurahkan rezeki, menjadi isteri/ibu yang baik dan diredhai Allah SWT.................amin

Thank you very2 strong for all the wishes in Fb, Phone & to My sweet Charming Hubby!!!


Friday, February 18, 2011

she not deserve that!



KUALA LUMPUR: “Sayu hati saya apabila melihat keadaannya yang sebelum ini ceria kini menderita kerana terpaksa bertarung nyawa berikutan parah di kepala sejak 10 bulan lalu.

“Doktor beritahu masa depannya masih kabur dan kemungkinan tidak akan menjadi normal seperti kanak-kanak lain,” kata Rina Abdul Halim, 30, mengenai anaknya, Sheena Mohamad Safwan, 18 bulan.


Bayi perempuan itu kini menderita dan masih dirawat selepas mengalami pendarahan otak serius dan patah kaki dipercayai didera pengasuhnya ketika berusia enam bulan.

Kejadian itu menyebabkan bayi terbabit menjalani beberapa pembedahan bagi mengeluarkan darah beku di dalam otak, selain terlantar beberapa bulan di hospital.


Rina berkata, tragedi berkenaan berlaku selepas dia menghantar anak ketiganya itu ke rumah pengasuh di Mantin, Negeri Sembilan, pada April tahun lalu.


Menurutnya, ketika dihantar ke rumah pengasuh terbabit, Sheena sihat sebelum dia pergi bekerja di ibu kota menaiki komuter dari Seremban.

“Bagaimanapun, pada hari kejadian, saya tidak dapat mengambil Sheena berikutan komuter mengalami masalah sebelum meminta suami mengambil anak saya itu di rumah pengasuh kira-kira jam 5 petang.


“Pengasuh terbabit menghubungi kami supaya mengambil Sheena lebih awal dengan alasan hendak membuat persediaan menyambut hari jadi anaknya. Dia mempunyai dua anak perempuan berusia 12 bulan dan tujuh tahun,” katanya.

Menurutnya, dia yang tiba di rumah mula bimbang keadaan Sheena kerana asyik merengek serta menangis bahkan ada ketikanya mengalami kesukaran bernafas. “Saya yang menyangkakan anak kembung perut membawanya ke klinik dan doktor menyatakan mungkin dia tidak selesa kerana demam. “Namun, sebaik dibawa pulang, saya mula perasan terdapat bengkak pada pahanya sebelum membawanya semula ke klinik. Bagaimanapun, Sheena terpaksa dirujuk ke Hospital Tuanku Jaafar di Seremban, selepas keadaannya makin kritikal,” katanya.


Rina berkata, ketika di wad kecemasan, dia memberitahu doktor bertugas supaya berhati-hati sebelum menceritakan apa yang berlaku. “Namun segalanya terjawab apabila ujian X-ray mendapati paha anak saya patah dan bengkak di kepalanya kian ketara. Melihatkan itu, saya menghubungi pengasuh terbabit dan bertanyakan hal sebenar.


“Dia bagaimanapun memberitahu tiada apa yang berlaku serta tidak tahu punca kecederaan anak saya. Sheena kemudian dimasukkan ke wad kanak-kanak, ” katanya.


Namun, katanya, tidak lama kemudian bayinya tiba-tiba tidak sedarkan diri dan doktor memberitahu anak diserang sawan tiga kali ketika dirawat.


“Melihat keadaan anak saya bertambah serius, doktor mengesyaki sesuatu lalu mengarahkan dilakukan CT Scan dan keputusan menunjukkan anak saya mengalami pendarahan dalam otak.


“Sebaik mendengar khabar itu, saya bagaikan hilang arah apatah lagi memikirkan nyawa anak saya seolah-olah seperti telur di hujung tanduk. Sheena kemudian dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL) sebelum pembedahan dilakukan pakar neurologi.


“Susulan itu, anak saya terlantar beberapa minggu di hospital berkenaan dan sebanyak enam pek darah beku dikeluarkan dari kepalanya. Pakar mata turut mengesahkan anak saya mengalami pendarahan di kedua-dua matanya,” katanya.


Rina berkata, berdasarkan laporan perubatan, doktor mengesyaki kecederaan anaknya berkemungkinan akibat digoncang dengan kuat (sindrom menggoncang bayi).


“Bagaimanapun, doktor tidak dapat memastikan bagaimana kaki Sheena boleh patah berikutan dia masih bayi dan belum boleh merangkak dan berjalan. “Kakinya yang patah dipakaikan hip-spica (menggunakan gentian kaca) selama hampir enam minggu. Untuk itu, saya terpaksa mengambil cuti tanpa gaji selama empat bulan untuk menjaga anak saya itu,” katanya dengan nada sebak.


Menurutnya, dia kini masih perlu berulang-alik ke HKL dan Hospital Tuanku Jaafar, bagi mendapatkan rawatan bayinya.


Dia yang membuat laporan polis berhubung kes terbabit bagaimanapun pelik apabila belum ada tindakan undang-undang diambil walaupun sudah berulang kali mendapatkan penjelasan.


“Saya mahukan keadilan terhadap nasib bayi saya. Penderitaan Sheena terlalu teruk dan saya tidak boleh memaafkan apa yang berlaku begitu sahaja. Saya yakin polis mampu merungkai apa yang berlaku dan membawa individu yang bersalah ke muka pengadilan,” katanya.


p/s: i miss my machi boy!!!!!!!

Thursday, February 17, 2011

tak Guna Berpangkat Besar Kalo Hidup Hanya Merendahkan Orang Lain

Sedih kan?
 
Kecewa kan?

Terasa kan?

kalo kiter dah buat sedaya upaya ..sehabis mungkin...sebetul mungkin..semaxsima mungkin

tapi tetap direndah2 kan......*cermin diri

tak guna berpangkat besar 

kalo hidup hanya untuk merendahkan orang lain

tak guna berpangkat besar

hanya untuk mengecewakan orang lain

tak guna berpangkat besar

kalo diri TAK GUNA

p/s: nota cinta......sian kat bos aku......sabar bos nyek.....

Office Port LUck

hari nie mean 17.02.2011 lah kan??tak derlah aku salah tarikh....hhehe
semalam aku baru diberitahu.esok office ader buat port luck......part aku lah kene buat desert......**ya ampun dlm hati aku.....bagi tahu last minit lak tu.....nak masak aper lah desert2 nie bagai....aku kat umah lepas makan tak der pun desert nie hahahha............nak2 bila dah ader machi boy..bila balik umah comfom lah tak boleh buat kene aper..kene melayan dan mengadap dia jer................

so aku fikir buat yg paling simple jer.......
 

 Choc cake 
**ya ampun tak tahu rasa aper..sebb butter tak der..aku ganti dengan minyak masak hahahah.....layan jer....so kek aku tak gebu hahaha


agar-agar laici...
nie boleh dikategorikan jadi lah.....sebb nie baru first time aku buat agar2 ....sumpah sebelum nie aku tak pernah buat agar-agar.......hahahha

p/s: harap2 makanan nie boleh dimakan.......huhuhu..........maaf yer kalo tak sedap.......

semalam kami dating.....eh bkan semalm tapi selasa

selasa : kami berdating dan berkelah
kan korang tahu selasa tu cuti umum sempena Sambutan Maulidur Rasul ......
lepas perarakan kat Masjid Sultan Mizan Putrajaya tu....(**pergi ker??oh tiada kesempatan)
kami bertiga mengambil keputusan pergi berkelah di Pantai Teluk Kemang.....

Dulu kan i student Poli PD, time pergi PD teringat kat lagu ....**poli Pd, Poli PD...sekali sekali teluk Kemang!!

Pejalanan kami ke Pantai Pd
Mach boy pakai baju lubang2 jer..karang samapi senang nak mandi.......
aku lah haruslah jadi penjaga beg jer...laki aku jer yg mandi.....hahah tak koser i mandi kat pantai.**gelap nt hahah.........

Menu masakan yg bawk :
Nasi putih
Ayam Masak Merah
Daging goreng Bawang***ntah aper nak letak nama aku bedal jer 
Nugget


Excited kan kami...harus lah excited berjalan lah katakan...nak2 pergi pd mana tahu terjumpa pakwe2 lama eh bukan kawan2 lama hahaha


Kat teLuk Kemang lak Comfom lah ramai giler nak mati orang.......
ngah Mat saLLeh Pakai biKIni Bottom pun ader........iskkkk


sekarang diaorg dah buat paten2 ader payung siap kusi & meja
sewa RM 20 ringgit der......


Kuda nie dari dulu memg ader hahah

aku nak beli nie karang laki aku kata buang tebiat lak hahah *nak bagi alasan machi boy nak main nampk sgt tipu..........so batal kan niat.....



dalam pukul 5.00 kami gerak balik ke putrajaya......aku dah kepenatan melayan kerenah dua jejaka nie......sungguh penat rupanya menjadi pelayan!!


Machi boy sepanjang perjalanan balik dia tido jer....mcm dia kene angkat barang2 jer hahahaha

nampk tak muka kepenatan terpancar diwajah ku!!hahaha

ini lah pakwe yang saya jumpa semalam??
hensem kan??pliz katakan hensem kepada dia hahahahaha

p/s: i prefer pg air terjun tapi ..................layan jer dier.....hahaha

Wednesday, February 16, 2011

SAYA PUNYAI 100-500 FOLLOWERS




Meh lah join ramai2.....followers aku tak derlah banyk...sampai beribu2..tapi cukup lah nak masuk ben punya nie......heheheh senang sajer....

Untuk sertai , sila buat satu entri khas :


1.Letak header BEN ASHAARI blog

2.TAJUK : SAYA PUNYAI 100 - 500 FOLLOWERS. dan linkkan ke entri ini ..

3.Tinggalkan url entri blog korang tau ! bukan url entri aku !!

isnIn aritu

wakaka sebenarnya aku tak tahu nak letak tajuk aper entry aku nie...
motif ..aku nak mengadu kat sini .......
isnin aritu aku kene balik naik bus...setelah bertahun2 lama nyer ko tak naik bus Nadi Putra..tetiba isnin aritu aku terpaksa naik lak bus...kete masuk bengkel.......sop sop sedih kan??tak pyh nak sedih2 sgt masuk bengkel pun sebb tukar tayar hehehe....
perasan bila nak naik bus tu..perghh sumpah kelam kabut aku ...bus number berapa nak naik?tambang dah naik ke belum?......nak duduk mana nanti dlm bus......hahahha giler ko mcm org pertama kali naik bus...
ini lah antara bus2 nadiputra..aku mcm keseganan nak amik gamba time naik bus..karang org ckp aku nie baru ker kat putrajaya nie.......hahahah
Perjalanan aku nak ke bus stop tu boleh tahan jugak jauh nyer..
aku terasa jauh sebb dah lama giler tak naik bus....


**korang nampk tak bus tu???
yang pastinya tu bukan bus yang aku patut naik........hehehe

perjalanan yang panjang sekaliiiiiiiiiiiii



sebagai bukti aku naik bus....!!hahaha
bila naik bus comfom lah sampai umh lambat.....6 lebih aku samapi umah.....sebb aku tersalah amik bus....hahahaha....selalunya kalo naik kete..kul 5.20 dah sampi umh 5.30 amik Machi boy....tapi aritu aku amik machi boy lambat..terus merajuk ko..pandang aku tak nak......hai ya dak kenit nie mcm tahu tgk jam jer.........!!!

Tuesday, February 15, 2011

jakun kan ko!

fiza fieza........nielah gaya2 org yg tak boleh tgk org lain lebih ..aper lah sifat nie...plizz ar....orang lain ader ko pun nak jugak....padahal ko tak tahu pun benda tu aper??

oh twitter..sesungguhnya aku baru nak memecah kan dara ko...aku tak tahu pun isi perut twitter nie aper..baru nak mencuba lah katakan ahakssss.....meh lah kekawn yg ader twitter..kiter follow mem follow ok....sy budak baru belajar twitter nie...karang ajar lah sy nyek....



p/s: jakun kan???

Machi Boy dah Mula Makan

pejam celik, pejam celik dah nak masuk 6 bulan my machi boy....dia semakin hensem sekarang..pewittt haruslah aku puji anak sendri kan...kalo aku tak puji saper lagi nak puji ..tak gitu ker?

1 .Mac nanti genap lah dia 6 bulan....kejap jer rasanya....aku dah mula menjinak2 kan diri bg dia makan nestum......teruja ko nak bg dia makan..dengan harapan suruh dia cepat membesar kalahkan si mirul si budak gemuk!!! hahaha...Machi boy mula2 haruslah rasa terkejut ..aper yg mummy aku suap nie..kening dia kerut seribu mcm ader masalah besar jer....dah tu lama2 agaknya dia rasa sedap......ternganga jer mulut dia....sonok giler time nie...sungguh bahagia rasanya!!.....


nestum madu..siyus sedap der..manis nak2 kalo campur dengan susu !! 


erkkk *sambil senyum........Alhamdulilah.......
mummy Machi boy dah kenyang........


Boleh pandang2 , jangan pegang2....
Machi boy saNdar Kekenyangan...

**tgk dia dah mula buat senyum kambing dia.....sweet der..luluh jantung aku bila tgk dia senyum....

bila dia dah kenyang sambil senyum2 tu..tetiba dia pegang telinga dia?*motif haruslah nak suh aku korek telinga dia lah tu....siyus der mcm org tua...*stim bila org korek telinga dia hahahhaha ~ ini menandakan anak aku lelaki sejati boleh merasai perasaan stim ..............**tetteteet..ader kene mengena ker?....


mummy cepat lah korek telinga!

tgk anak aku tengah layan time aku korek telinga .....sampai mata pun nak tertutup hahaha....
*stim lah tu *******hahaha

machi boy, machi boy.....ntah aper2 gelagat dia ....rasa bahagia double triple bila kamu ader!!
muchksssssss....

sesi Double Triple Lemak

0Malam tadi aku, memula kan sesi menternak lemak double triple punya...hahahah....dah selalu sgt makan nasi time malam...tukar lak menu..western.....selalunya menu2 western nie laki aku yang buat, aku kan org kampung jer..tak reti lah nak masak western2 nie ahkssssssss **(motif utama malas nak masak sebenarnya)!!!

salah satu Menu western favoourite aku ialah Burger PAPA.........sesungguhnya burger yg dia buat lebih sedap dari Otai, MCD ......sampai boleh ketagih der.....hahahhaha.....jom let check it out.....


daging burger lah harus lah beli jenama Ramly.....sebb Ramly punya Brand tiada tandingan der...TerbaiK woK!

Bau time goreng daging nie jer dah buat aku tak tentu arah!!!wangi.......super delicoussss



sediakan bahan2 yang patut........
*time nie timun, tomato, salad tak der kat umh..guna mana yang ader jer....
**sepah kan dapur aku hahahah.....maklum lah rajin mengemas hahahaha

**pergh terbaik dari ladang....aku punya yg satu daging jer laki aku punya 2 keping daging 
(double triple)
sedap kan........memg sedap..aku makan sampai tak tengok kiri kanan hahahah

diikuti pula dengan Air MIlo Panas Style MaMak punya.....


**lemak oh lemak....terima kasih kerana aku berjaya menternak lemak dengan jayanyer.....

Monday, February 14, 2011

Karnival WOW Putrajaa

Karnival WOW Putrajaya......
aper yg WOW sgt2 sampai ramai giler nak mati org??
best ker??..........
Sabtu & ahad lepas ader Karnival WOW nie...
ramai sgt2 org sampai nak cari Parking mak dayang sikit punya susah.......
tapi kami Mengagahkan diri nak tgk jugak aper yg bestnya kat Karnival nie...


ini bukti kami pergi.....males nak amik gamba banyk2 hahahah.......
yang paling menarik kat karnival nie dapat tgk wau......wau gerek seh.....
artis lah yg sempat aku jumpa Adam tak tahu & roslan syah..........

jejalan punya jejalan kami hanya beli nie
punya lah banyk barang yg jual kat Karnival nie..tapi ini jer yg kami beli hahah
""
""
""
""
""

kipas tok machi boy jer..
**uhh mummy pening lah tgk kipas nie...........stim dah mata machi boy


 upss pandang camera jap...


argghhhhhh lega rupanya kene kipas nie mummy........
**sila abaikan mamat yang belakang tu

Eh!Nenek Mana nie......siyus Buwokkk

Pergh...
APer depan tu papa??
tak Nampk lah....SIlau lak.....
Tulisan Aper tu........
SignBoard tu Tulis Aper?
**ini lah antara ayat-ayat yang aku selalu taya kat laki aku...
**dia naik minyak , naik tension bila aku taya soalan2 mcm nie......
hahah aku nie degil nak mampus...dah rabun tapi berlagak tak nak pakai cermin mata....dulu rajin lah jugak pakai lens sekrang dah ader anak tak sempat der nak pakai lens2 bagi.......
so disebbkan laki aku tak tahan aku asyik taya jer bila jejaln...so sebelum raya cina tu dia suh aku buat cermin mata.....so aku buat lah kan terpaksa der...
sabtu aritu kedai cermin mata tu tpn aku...dia kata *hello, miz fiza cermin mata sudah siap boleh ambil.....*aku pun bergegas lah amik......excited lah katakan nak pakai hehehe......
""
""
""
""
""
siyus mcm mak Nenek.........Comfom lah aku tak nak pakai kan hahahaha

eh yarksssssssss..mcm mak nenek laki aku kata....
terus aku tak nak pakai cermin mata.....
tukar amik lens lak.....hahahaha


p/s: papa oh papa.........teruskan kutuk mummy yerk!