Wednesday, July 20, 2011

bubur kacang doyan!!!




wah wah jah aku rasa ko dah lama tak update blog nie rasa dah bersawang dah....labah2 dah pun beranak pinak aku rasa hahahah.............

ok lah semenjak 2 menjak yg aku mengandung anak kedua nie......hey im 4 month already ok......aku menjadi malas....seber serbi malas...hai ya tak tahu lah nampk....tapi kalo nyakat org tu memg hobi lah skrg nie...buat org rasa geram rasa marah aku rasa puas hahaha....pelik2 kan ........ok lah abaikan cerita mengaarut ibu mengandungi ni.......

aku rasa korang pun sedia maklum skrg nie kan musim2 doyan.........pergh terangkat der bau die...memg giler lah bau dia...umh aku sentiasa ader stok doyan ..dah tu mlm2 mulah mengelupur kepanasan hehehe.....smlm aku terlebih rajin so aku buat lah bubur kacang hijau doyan........pergh first time wwa cuba memg terangkat...selalu mak wa jer yg masak benda alah nie....nie tetiba kepingin so buat lah.......rupanya senang jer buat bubur nie....tak derlah susah mana pun.......rasa dia memg super duper besttt......


nie lah rupanya bubur kacang hijau doyan............nak lagi best kalo simpan kat peti ais.....makan sejuk2 pergh memg super duper duper cool lah...........!!!

resepi bubur kacang hijau:

kacang hijau - 500 g
santan - RM 2.00 *beli pati sudah
daun pandan - 2 helai
gula melaka/gula pasir & garam - secukup rasa

cara-cara:

1. rebus kacang hijau samapi empuk
2. masukkan santan, ( gula pasir/gula melaka, garam ** secukup rasa). Kacau sebentar
3. Ready to eat!!!

1 comments:

Nazz@Purple said...

bubur kacang..best2..lame mak nazz tak buat..nak wat sendiri..nanti2 la..huhuhu

Post a Comment