Monday, September 26, 2011

Air Gula........eh Yek......

Modified Glukos Tolerence Test

Bila dibuat : akan dibuat pada 28 minggu keatas**

Kenapa dibuat: Untuk pastikan tidak terdapat gula yang berlebihan dalam darah. Pendedahan yang berpanjangan pada glukos yang tinggi boleh menyebabkan bayi membesar secara berlebihan dan dan juga boleh menyebabkan bayi kekurangan glukos secara mendadak semasa lahir

Bagaimana ia dibuat: Ibu akan meminum air gula dan ujian darah akan diambil untuk mengukur tahap gula dalam darah.

ok lah......masa 24.9.2011 date tu paling semak aku rasa........aku kene minum air gula...time zareef dulu tak pernh lak aku minum air gula sebb berat aku maintan jer tak derlah turun naik turun naik..Yang mengandung kali nei aku tak terlepas dari minum air gula. seriau bila bayangkan betapa manisnya air gula......mak tak suka lah manis2 kalo masin boleh terima lagi tapi kalo manis sumpah letak tepi...

perkembangan berat badan aku memg naik n turun secara menbabi buta dari 64 pergi ker 60 pastu pg ker 65??? turun 4 kg naik 5 kg hahahah kalo ikutkan baru 1 kg aku naik ....tapi doc kira dari 60 ke 65 hahaha....tak perlah mak pasra jer kene minum air gula..sibuk ko rungsing kan berat ko naik tak pernha2 lebih dari angka 6 selalu time tak mengandug 53-55...masa lepas bersalin zareef jadi 58.....yg nie tak tahu.....heboh lah kata ko gemuk......pada hal ko mkn tak igt DUnia...pagi petang siang malam cari Nasi jer hahaha.........Ok lepas bersalin mAk diet balik nyek hahah.........................

Pusat Rawatan Islam AL-zahrah

kul 8 pg aku dah gerak pg Pusat Rawatan Islam Al-Zahrah bangi....proses minum air gula malam selepas kul 12 kene puasa sampai lah darah pertama di ambil means aku smapi dlm kul 9 pagi ..amik darah kali pertama....Minum air Gula satu Mug tau bukan satu gelas..sarat gak aku nak hbs kan...

Air glukosa..sy dpt perisa Oren...tapi gamba di atas bukan gamba sy........search google jer hehe


Sebelum Minum air gula amik darah n lepas 2 jam amik darah balik.

Normal ( sebelum ) : 4.0-6.0  -  abnormal 6.0 ke atas. Alhamdulilah aku still normal 4.9 
Normal (selepas 2 jam) : 4.0-8.0 - abnormal 8.0 ke atas. Alhamdullah aku still normal jugak 6.9

Lega lah lepas dah tahu semua result.......tak pyh lah fikir2 sgt .. dari malam tadi puasa sampai lah kul 11 pagi baru makn...mengigil & pening2 lalat aku dibuatnya sebb PERUT sgt2 lapa............lepas hbs terus ge NASI BERIYANI ANJE kat sek 15 tu.....Kenyang Alhamdulilah Nasi Beriyani Kambing Ok hahahhaa......Best2 sedap memg selalu mkn situ pun kalo nak mkn Nasi Beriyani hehee........

Restoran Anje Bangi


 p/s: alhamdulilah lepas nie boleh melantak lagi hahaha.......



0 comments:

Post a Comment