Friday, December 30, 2011

Papa Ku Pulang Dari Kota....Papa Ku beLIkan Kereta..

wah hebat ko..kecik2 dah ader kete........muka tak tahan giler berlagak hokey....hahah

teringt aku zaman kecik2.....tak der makna lah dpt kete2 mcm nie.....paling koman pun main tarik2 guna pelepah daun nipah..tak pun curi2 main kete sorong ayah aku hahahha......dak2 zaman sekarang hutong tak igt hahaha....

"papa ku pulang dari kota
Papa ku belikan kereta
kereta kecil warna merah.....
boleh ku bawa ke sekolah.....
pon...pon...pon..pon......
kereta kecil ku berbunyi..
mari lah adik mari naik...boleh ku bawk jumpa nenek"

hahahah.....korang igt tak lagu nie...hehehe...sempena besday machi boy aku bulan 9 aritu.memg niat nak belikan dia kereta..coz dia pantang bila kat pasar raya nampk budak2 main kete .....sibuk sgt nak naik....heheh besdy bulan 9..bulan 12 aritu baru dpt beli kete dia......amik ko..sekali aku paw laki aku RM 300 melayan tok kereta dak kecik nie jer hahah .....

nie masa kat kedai toys....kat LS toys puchong.......aku cam biasa lah kaler MERAH yg aku nampk dulu......sila lihat kete jer..dak gemuk belakng tu abaikan........hahah
amacam kete baru sy........nak tumpang tak??hahahah belagak hokey..balik2 terus masuk dlm kete...mainan lain campak tepi hahaha

tak tahan ...kete ini siap ader music K-POP ok.......hahaha siap boleh pasang mp3 kat kete nie hahaha.......

pon.....pon....pon...pon....i have new Car!!!
seronok jer tgk machi boy seronok!!!.......he so happy with new toys.....hahaha........papa dia geleng kepala coz melayang RM 300 for this car hahaha................

Ending Tentang Dhia

secara jujurnya .aku tak derlah layan sgt cerita nie.coz aku rasa cerita nie mcm lambat jer..hahaha.......tapi tak dinafikan cerita nie best kalo ikut dari awal.....aku tgk dia punya episod final jer .....hahahah *keji kan..sebenarnya takut nak tgk cerita nie coz aku nie kuat sentap....sikit2 menangis......pantang tgk cerita2 sedih....walaupun aku tak tgk full dari awal cerita nie......tapi kat office sibuk taya kwn2 office cam ner cerita tentang dhia smlm ......hahah nampk sgt hipokrit tak nak tgk cerita nie......hahahah

ader lagi ker perempuan setabah, sebaik or redha habis, sabar hbs mcm dhia nie??? maybe lah ader tapi nak cari tu susah aku rasa lah aku rasa kat dunia sekarng nie............dhia terlampau sabar dalam cerita nie.....kalo aku maybe aku tak sesabar or setabah mcm nie kalo diperlakukan kejam oleh mak mertua sendri...bertahun2 tahan....kalo aku memg tak lah....hahahah

ending cerita nie pada aku best lah..(berbanding ending cinta elysha) hahaha...walaupun aku tak menjiwai sgt dari awal **aku menanges ok tgk ending tentang dhia...hahah laki aku dok gelak jer......fine aku memg hati tisu ...babak yang paling sedih .masa dhia kata " abang, abang nak dhia buat apa, dhia ikut ckp abang" ........... " abang dhia terlalu sayangkan abang, sumpah demi Allah, tiada yang lain selain dari abang dan dhia tak nak berpisah dari abang....hanya mati jer dapat pisahkan kita...................nek dhia setuju nak bermadu...kalo tak der aper dhia nak solat "....time nie tak pyh ckp lah...memg automatic air mak yong aku gugur!!!

jodoh zikir dan dhia terlalu kuat hinggakan sehidup semati.............tapi yg aku sakit ati tu..tak tahu aper jadi kat mak zikir & zetty??aku harap dia mati kene panah petir ker aper ker........mati kejung ker...nie cam tu jer..... \(^_^)/ \(*_*)/

Tuesday, December 27, 2011

wedding for The Next Year...YusLis

so aku rasa semua dah tahu...saper tu YusLis...

baru2 nie dirog ader wat pengumuman perkahwinan mereka.....heheh aku just nak wish tahniah jer..harap2 berkekalan sampai lah ke hujung nyawa.............. moga nie jodoh terakhir diorg.

lisa surihani
&
Yusri


yang buat aku lagi rasa BANGGA.......diaorg nikah

pada - 23.02.2012!!!!!!knpa???? coz 23.02 nie My Besday lor hahahahaha .......**bangga seh???ko ader ker??? 

n sanding 26.02.2012...nie aku tak tahu besday saper hahaha........

aper2 pun tahniah.........

p/s: heheeh knp *amy kantois* maaf lisa awk dah nak tawin.....jgn kecewa ok hahaa

Thursday, December 22, 2011

BERITA GEMPAK: SBPA DITANGGUHKAN!!

PUTRAJAYA 22 Dis. - Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mahu pelaksanaan skim sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) ditangguhkan untuk dirunding semula dengan penjawat awam, kata Presiden Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS), Datuk Omar Osman.

Beliau berkata demikian kepada sekumpulan ahli kongres itu di perkarangan bangunan Perdana Putra selepas mengadakan pertemuan dengan Perdana Menteri di sini hari.

Omar dijadualkan mengadakan satu sidang akhbar di Universiti Putra Malaysia tengah hari ini berhubung isu itu. - UTUSAN

----------------

P/S: heheehhee.........nie lah jadinya bila perancangan terlampau tergesa-gesa............(^_^)heheh memasing menjwb.....

------------ ---------

KENYATAAN AKHBAR: PELAKSANAAN SARAAN BARU PERKHIDMATAN AWAM

Hasil daripada pertemuan bersama YAB Perdana Menteri, Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan CUEPACS pada 22 Disember 2011, perbincangan akan diadakan di antara JPA dan CUEPACS esok (23 Disember 2011) bagi membincangkan isu yang dibangkitkan oleh CUEPACS.

Unit Komunikasi Korporat
Jabatan Perkhidmatan Awam Malaysia
Putrajaya


Cool Kan Tun M....... (^_^)


COOL kan Tun M & Tun H..??

that why i adore him so much hahaha...........

SELAMAT ULANG TAHUN KE 86 TUN M.....

semoga panjang umur dan diberikan kesihatan....amin.... !!!


Wednesday, December 14, 2011

Kenapa Selalu PeremPuan di SalahKan........??



kenapa kan perempuan selalu dipersalahkan dalam hal-hal begini??

Harus ker Perempuan disalahkan 100%??

Wajar ker semua beban kesalahan diletakkan 100% ke bahu perempuan aka isteri??

Kenapa akal lelaki aka suami begitu cetek hingga kan menyalahkan perempuan??*damn good kan dirog?

KNP..KNP..KNP PEREMPUAN DIPERSALAHKN BERKAITAN JANTINA ANAK??
---------------------------------------------------

وَأَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى (45) مِنْ نُطْفَةٍ إِذَا تُمْنَى (46)
Dan sesungguhnya Dialah yang menciptakan berpasang-pasangan lelaki dan perempuan, dari air mani yang dipancutkan. Surah an-Najm:45-46.

cerita yang aku nak tulis nie bukan lah cerita rekaan semata-mata...tapi hal nie betul2 terjadi...aku kan mengandung kan .comfom lah bila berjalan2 org akan taya ..."baby aper nie?boy ker gurl" aku selalu suh dirog teka jer,.pada aku tak kish lah boy or gurl janji sihat dan sempurna dan jadi anak yg soleh dan solehah.....insyaallah.....

semalm ader sorang akak cerita kat aku...."biasa lah akak2 office kan suka sok sek sok sek...so let begin the story......

dulu ader hamba allah sepasang suami isteri yang dikurniakan 3 orang anak perempuan...si suami terlalu menginginkan anak lelaki....alhamdulilah si isteri diberikan peluang dan rezeki untuk mengandung kali ke-4, si suami terlampau gembira dan bangga kerana doc mengesahkan kandungan yang bakal dilahirkan adalah bayi lelaki......(alangkah seronok hati si suami).....

tiba saat kelahiran (ipoh) .setelah si isteri berhempas tenaga dan nyawa mengeluarkan zuriat dan amanat Allah....alangkah terkejutnya si suami setelah mengetahui bayi itu sekali lagi adalah perempuan..........si suami sgt2 kecewa .hinggakan terus pulang ke KL tanpa meng AZAN kan bayi tersebut....hibanya, hancur luluh ati si isteri....si isteri sempat meng-AZAN kan sendiri bayi itu.....(aku lah yg sentap bg pihak isteri kan).... hingga kan sekarang si suami menyalahkan isteri ...

kejam kan bunyinyer..tapi tulah hakikat si suami yang pendek akal ....yg berlandaskan *landasan kereta api* dan bukan berlandaskan qada dan qadar...walaupun ader banyk tips2 atau petua-petua bagi menentukan jantina bayi....tapi semua tu berbalik kepada kuasa Allah S.W.T sesungguhnya kiter hanya merancang tapi tuhan yang menentukan..........

secara logik akal atau secara scientific ianya difahami kini bahawa jantina bayi adalah ditentukan oleh sel sperma dari lelaki, dan bahawa perempuan tidak mempunyai peranan dalam menentukan jantina ini.

rahsia surah al-baqarah

Tuesday, December 13, 2011

Merlin Season 4 Begin's!!!

12.12.2011....

ader macam tarikh keramat tak??...of course lah tarikh yg aku tunggu2 

MERLIN SEASON 4!!!

i LOve Lady MorgaNa......super pretty and hot + evil hahahaha
super hot movie
gwen, lady morgana, gaius, merlin, arthur n uther.........
super hot evil lady morgana.........*pretty yar hahah
merlin bila tua *eh yer yer oo yer,..nie lah emyrs (ahli sihir yg akan menentang lady morgana)
Cerita nie mula2 aku tak derlah minat sgt....tapi disebbkan laki aku super giler cerita nie .....so aku pun terpaksa tgk....n tak masal aku terus meminati cerita nie.......hahahaha 

so selain tgu BOTAK dalam CINTA ELYSA.....MERLIN aderlah cerita yg aku wajib tunggu!!!

702 - ASTRO DIVA 
ISNIN - 9.00 MALM!! **must watch movie

Monday, December 12, 2011

Bila aBg Long Kawasan Demam...kelam Semuanya

zareef zareef runtuh hati mummy bila tgk zareef demam...zareef tak pernh demam seteruk mcm nie..kalo yer pun setahun sekali nak demam but pliz jgn lah demam teruk mcm nie runtuh jantung mummy.....sayu jer bila tgk zareef yg biasanya aktif sehinggakan mummy tunjuk hanger nak suh diam....nie jadi lembik se lembik agar-agar...mummy lagi rela kalo zareef aktif ...... 

sian zareef lembik seperti jelly......... kurus seperti tiang (eh yer ker) hahaha

7.12.2011- jam 4.15 petang..tetiba msg aku bunyi "salam fiza boleh balik skrg tak zareef mcm nak demam, badan dia panas jer..minum susu pun muntah balik..." time dpt msg tu aku terus bergegas balik semua benda aku tinggal kan..yerlah nak nak anak bujang aku jarang demam sekali dia demam amik ko mulalah gelabah ayam........... "aku mintak balik awal ngan bos"(time tu tak fikir dah dia mrh jer aper ker ) lantak jerlah...amik beb terus balik...lebih kurang 4.30 mcm tu aku sampai umh amik zareef...cek suhu dia ....amik ko 39...terus call laki aku suh dia balik........nak ajak pg klinik..yerlah kot panas sgt kan .budak2 kene demam nie bahaya....petang tu jugak aku bawk gi klinik.....mcm biasa doc suruh selalu mandikan n bg ubat sentiasa 6 jam sekali......malm rabu tu demam dia semakin panas suhu still 38++ sampai lah 39++....satu rumh dah bau ubat........yg menyebabkan zareef bertambah lembik coz dia muntah-muntah2 bila minum susu plus cirit birit......risaunya hati ku........

papa pun wisau zareef lembik jer tau..........mummy tak pyh ckp lah sik nak menangis jer hahaha


lagi mummy sedih time nurse nak amik darah zareef .nasib tak der aper2 ..result semua ok .... (doc risau ader kene virus aper)

8.12.2011 - demam still tak kebah lagi..zareef semakin lembik dan lembik......susu tak nak, cirit memanjang suhu semakin turun naik.walhal ubat sentiasa mkn....risaunya lah hati........hbs semua petua org2 tua aku buat air asam jawa, 100 pluss, daun bunga raya......dan sewaktu dengannya.........dlm hati aku tak boleh jadi nie...petang tu aku bawk pg pusat rawatan islam al-zahrah....samapi2 ka klinik doc pun mcm risau coz suhu dia 39.5 woo panas....doc terus suruh nurse mandikan zareef pastu doc masukan ubat bontot..n cek darah....dlm kul 5-6 petang pun zareef nampk mcm dah ok lepas masuk ubat bontot tu....petang tu dia boleh lah jalan but still terhuyung hayan...dlm ati aku dah suka lah kan ...sok dah boleh keje.coz zareef dah sihat hehehe............but ubat still continue cam biasa....muntah n cibir pun mcm biasa....hahah

8.12.2011 - 3 pagi...... comfom lah kalo anak demam kiter automatic tdo tak lena...sentiasa bangun cek suhu, set alarm tok bg ubat...kul 3 pagi tu hati aku tergerak nak cek zareef........*eh aper hal nafas  dia laju semacam nie...panas yg amat badan dia.....bibir dah merah bak delima..mata dia panas giler* cek suh amik ko 41 ............ tanpa banyk kira..sarung baju terus pg Pusat rawatan islam alzahrah balik...odw nak pg al-zahrah tu...dugaaan demi dugaan aku terima..aku dah menangis2 dah nie.coz nafas sgt2 lah laju......odw nak pg al-zahrah...tetiba......**papa..papa langgar aper tadi???.......... time tu tayar mcm dah lain mcm jer ...... tetiba tayar lak meletop kul 3 pagi kat jalan yg sunyi sepi .....area desa pinggiran.....wowow dugaan betul time tu...aku dah menagis jer hahahah (tulah jerlah perempuan menagis jer kejenya hahah)...nasib lah taya spare tak pernh guna n tayar spare ader angin.......tertongeng2 laki aku pasang tayar spare......dari kul 3 pagi kul 4.30 kiterg sampai kat hospital tu......zareef2...sampai hospital tu...boleh lah doc kata tak der aper!!damn aku rasa nak bg kaki jer kat doctor tu......*boleh tak nak bg suggestion....doc tok kanak2 bg yg kaum2 ibu boleh tak means bukan doc yang bujang or muda.........doc boleh lak ckp....kalo panas sgt boleh kene sawan......**dlam hati aku tak kan dah nak kene sawan baru pg klinik......!!! hati aku dah membengkak dah nie.....nurse mandikan jer pun...pastu suh balik continue ubat...kalo mcm tu aku pun boleh jadi doc.....( time nie rasa .knp lah ALLAH tak bg demam nie kat kami (mummy n Papa) kenp lah bg kat zareef........ :'(

9.12 - 11.12.2011....zareef still demam mcm biasa...muntah n cirit....erm sayu hati aku tgk dia lembik jer..jalan dah mcm org mabuk todi...aku ngan laki aku nak try ubat cara lain lak...tak derlah aku percaya sgt kene " tegur2 "nie tapi at least aku try...so aku ngan laki aku gigih lah pg PUSAT RAWATAN AS-SYIFA DEKAT BANGI ON 11.12.2011......dah bila ubat klinik tak jalan...so try lah cara lain..

nie lah ustaz tu............

nie lah pusat rawatan dia..nampk jer mcm satu rumh kedai sekali masuk rupanya berkedai2 dia amik...dah mcm hosptal kat dlm......katil bagai semua ada
so aku cuba lah rawatan alternatif...ustaz nie kata.....zareef just salah urat.yerlah kot sik jatuh2 jer...so ustaz tu urut n bg air penawar sikit.............alhamdulilah nampk zareef semakin recover dari demam dia.......dah kurang muntah n cirit pun dah kurang........erm berbaloi2 rasanya cuba kaedah lain .........tak slah mencuba

setelah hampir 5 hari zareef lembik......skrg dah boleh lah bising2 bali.......lega sikit ati mummy n papa......dugaan betul zareef demam nie......now hari nie mummy leh keje dengan tenang.......tido malam kami semakin lena........*tapi mummy tak lena sgt sebb terasa pinggang n perut semakin sakit2 hahahh .

p/s: amik ko sekali zareef deman terus teruk........hahahahaa.....terus panjng lebar cerita zareef demam .

Tuesday, December 6, 2011

Awal- Awalnya Gaji 2012...Huhuh Kene JImat NIe



gaji penjawat awam yer aka kakitangan kerajaan.....hehe


manyak awal- awal lah gaji tahun 2012........wah kene belajar berjimat nie.....mahu tak sampai bulan berikutnya dah mkn magie ngan biskut jer........hahahhaha ......

sumber : pekeliling anm ....... comfom boleh dipercayai ......hahahah!!!

Monday, December 5, 2011

budak2 Skrg Annoying kan....Lepak Nak Mcd...tePI jalan tak Nak.

erm tak fhm aku budak2 zaman skrg nie..lepak nak tempat yg up to date jer......dulu zaman2 aku kedai tepi jalan pun dah kira mewah lah.....skrg dak2 lepak mana KFC, MCD wowo fast food ko.....tak beragak.....yerlah kot yer mak ko ber*wang* tak kan nak habis kan duit mak ayh ko........

tu kalo cerita pasal lepak .belum cerita pasal bahasa....lagi lah pening paler der nak baca ayat2 ko....belum yg terlebih YYYYYY, terlebih WWWWW, terlebih EEEEEEEE......menyamph nokk!! eh tu belum yg amik gamba kat tandas PAVILION.......kelas ko lepak kat pavi....aku pun jejak kali kat situ sekali sekala jer.mak tak mampu nak shoping kat situ.....hahahahah

JOm layan dak2 zaman sekarang .aper nak jadi ntah....

"""
""
""
""
""
""
""

kan annoying kan......nak lepak mcd..tapi air milo ais....tak cool betul.....hahaha
uhhhhhh mummy sedp lah air milo ais nie..........knp mummy buat tak sedap cam nie???hahaha
erkkkkk feel sungguh air nie......sampai mata sy tak boleh buka hahahaa

ntah aper2 kan dak2 skrg nie........hahahahahah (^_^)



xder Rezeki lah....

Pepagi senin lagi mood dah sedih lol....... :'(**nak menangis boleh tak?

keputusan 29.11.2011 rupanya dah kuar aritu..tapi hari nie baru tergerak hati nak cek....tak perlah tak der rezeki aku kot.............!! igtkan org JPA senang lah nak dpt PBu tu...rupanya nan ado.....tak dpt aper2 keistimewaan pun..

nie baru nak mohon pinjaman (kene byar balik ok)....bukan biasiswa.....dah susah mcm nie..nie lagikan biasiswa yg senang2 org bg free duit......tak pyh dok tanggung hutang lepas study...........aper2 pun chaiyok fiza.....!!!

klik gamba untuk nampk lebih montok!!

p/s: rasa2 next time kalo guna cabel car dpt tak rasanya hahahah.................NAN ADO!

Friday, December 2, 2011

Selamat Hari Jumaat Semua........

 
 
Kadang2 kita meminta pada Allah SWT setangkai bunga yg indah, Tapi Allah SWT berikan kaktus berduri, kita meminta kupu-kupu, tapi diberikan ulat.....kita pun sedih, kecewa bahkan marah!! Namun kemudian kaktus itu berbunga, indah sekali & ulat itupun menjadi kupu2 yg cantik.....Itulah jalan ALLAH SWT indah pada waktu-Nya! Allah tidak memberi apa yg kita harapkan, tapi ALLAH SWT memberikan apa yg kita perlukan.....Lalu kita sedih, kecewa, terluka, berburuk sangka.....Tapi jauh diatas segalanya, ALLAH SWT sedang merangkai yang TERBAIK dalam kehidupan kita agar kita belajar untuk selalu ikhlas dan redha.......Selamat Hari Jumaat Semua.... (^_^)

TRIMESTER KETIGA KEJAP JER MASA BERLALU

now me 34 weeks.........another 6 week to go...........


TRIMESTER KETIGA

Takut dan cemas

Perkara yang dialami oleh isteri

- Semakin dekat dengan hari bersalin,biasanya isteri akan semakin takut dan cemas
- Merasakan penampilannya tidak menarik kerana perubahan bentuk fizikal
- Sering mengeluh sakit, sengal,nyilu dan berbagai rasa tidak senang pada tubuh terutamanya pada punggung dan bawah perut kerana bayi semakin membesar
- Mengeluh kerana sukar tidur kerana perut yang membesar menyebabkan tidak selesa untuk berbaring ( bayangkan ada orang sedang mengeletek anda didalam perut ketika anda tidur ..kadang2 dia menendang tak kira masa terutama ketika ibu sedang berehat…jika kita bergerak,bayi kan diam sebab pergerakkan kita membuai bayi didalam perut tetapi apabila ibu mula berehat dan tidur..bayi akan semakin aktif)

Perkara yang boleh suami lakukan

- Bantu pasangan untuk mengatasi rasa cemas dan takut untuk menghadapi proses bersalin. Misalnya dengan mengalih perhatian dengan mengajaknya berbelanja keperluan bayi ( huh!!! Bab shooping ni,tengah sarat pun sanggup naik turun tangga shooping komplek….)
- Pujilah isteri anda bahawa dia tetap cantik dan menarik ( ramai orang yang menjadi bertambah cantik dan berseri2 apabila hamil )
- Bantulah meringankan berbagai keluhannya dengan mengurut belakang isteri
- Bersiaplah untuk membantu dan menemaninya pada masa isteri sukar tidur. (Jangan teruskan menonton bola)

Keadaan pasangan anda tidak sama seperti apa yang dialami oleh isteri teman anda, kakak atau nenek anda ketika hamil kerana tubuh setiap wanita adalah berbeza-beza begitu juga dengan reaksi dan perubahan tubuh. Apa pun terjadi,bulatkan tekad untuk mendampingi isteri tercinta melalui saat ini.