Wednesday, December 14, 2011

Kenapa Selalu PeremPuan di SalahKan........??



kenapa kan perempuan selalu dipersalahkan dalam hal-hal begini??

Harus ker Perempuan disalahkan 100%??

Wajar ker semua beban kesalahan diletakkan 100% ke bahu perempuan aka isteri??

Kenapa akal lelaki aka suami begitu cetek hingga kan menyalahkan perempuan??*damn good kan dirog?

KNP..KNP..KNP PEREMPUAN DIPERSALAHKN BERKAITAN JANTINA ANAK??
---------------------------------------------------

وَأَنَّهُ خَلَقَ الزَّوْجَيْنِ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى (45) مِنْ نُطْفَةٍ إِذَا تُمْنَى (46)
Dan sesungguhnya Dialah yang menciptakan berpasang-pasangan lelaki dan perempuan, dari air mani yang dipancutkan. Surah an-Najm:45-46.

cerita yang aku nak tulis nie bukan lah cerita rekaan semata-mata...tapi hal nie betul2 terjadi...aku kan mengandung kan .comfom lah bila berjalan2 org akan taya ..."baby aper nie?boy ker gurl" aku selalu suh dirog teka jer,.pada aku tak kish lah boy or gurl janji sihat dan sempurna dan jadi anak yg soleh dan solehah.....insyaallah.....

semalm ader sorang akak cerita kat aku...."biasa lah akak2 office kan suka sok sek sok sek...so let begin the story......

dulu ader hamba allah sepasang suami isteri yang dikurniakan 3 orang anak perempuan...si suami terlalu menginginkan anak lelaki....alhamdulilah si isteri diberikan peluang dan rezeki untuk mengandung kali ke-4, si suami terlampau gembira dan bangga kerana doc mengesahkan kandungan yang bakal dilahirkan adalah bayi lelaki......(alangkah seronok hati si suami).....

tiba saat kelahiran (ipoh) .setelah si isteri berhempas tenaga dan nyawa mengeluarkan zuriat dan amanat Allah....alangkah terkejutnya si suami setelah mengetahui bayi itu sekali lagi adalah perempuan..........si suami sgt2 kecewa .hinggakan terus pulang ke KL tanpa meng AZAN kan bayi tersebut....hibanya, hancur luluh ati si isteri....si isteri sempat meng-AZAN kan sendiri bayi itu.....(aku lah yg sentap bg pihak isteri kan).... hingga kan sekarang si suami menyalahkan isteri ...

kejam kan bunyinyer..tapi tulah hakikat si suami yang pendek akal ....yg berlandaskan *landasan kereta api* dan bukan berlandaskan qada dan qadar...walaupun ader banyk tips2 atau petua-petua bagi menentukan jantina bayi....tapi semua tu berbalik kepada kuasa Allah S.W.T sesungguhnya kiter hanya merancang tapi tuhan yang menentukan..........

secara logik akal atau secara scientific ianya difahami kini bahawa jantina bayi adalah ditentukan oleh sel sperma dari lelaki, dan bahawa perempuan tidak mempunyai peranan dalam menentukan jantina ini.

rahsia surah al-baqarah

2 comments:

Anonymous said...

lelaki tu piang..xblaja biologi..yang tentukan jantina anak, adalah kromosom Y - which is datang dari lelaki....gen dia kurang power la tu...ahaks...anyway, anak kan rezeki..yg smpi merajuk bwk diri ke kl tu apsal? cuba lg la thn dpn..:D
-- frm akak kiut ko ---

eLL said...

kadang-kadang lelaki terlalu ego

Post a Comment