Thursday, November 29, 2012

chicken pop 2....semambu + virless

hari nie hari ke 4  zareef kene chicken pop...nsib lah mamat nie tak banyk meragam .tak der merengek..tak dpat ku bayangkan betapa gatalnyer kene chicken pop nie.....last post aku aku ader ckp pasal petua org lama yg mengunakan daun semambu tok menghilangkan rasa2 miang tu....yer haa akhirnya aku dpt kenal pokok semambu tu cam ner......





see ini lah rupanya pokok semambu.....aku ingtkan pokok nyer renek rupanya tinggi mengalah...memg aku pandag jerlah pokok tu..coz kebetulan aku pergi dengan zareef jer...........hahahah aper lagi call lah papa dia bgthu pokok tu tinggi..........(nampk sgt memasing tak kenal pkok semambu) hahahha ...........so papa dia amik lepas otw dari KLIA ........pg amik dengan kawan2 dia........



sweet kan siap panjat lagi.......hahah nie yg org ckp kerana anak sanggup buat aper sahaja...........!!





daun ni siyusly sgtsgt lah elok tok chicken pop..........slah satu nyer mengurangkan kegatalan dan kemiangan semasa chicken pop tu nak naik..........................

1- Daun dia boleh dikisar n lumur kat badan dia ala2 mcm calamine jugak
2-Daun dia boleh buat mandi (mula ramas2 dlm tab mandi pastu mandikan......tak pun direbus sementra pun ok jugak)
3- Alas tempat tido- yg nie siyusly membantu.....tempat tido dia tu alas dengan daun tu.....so selesa lah dia tdo coz mengurangkan kegatalan.comfom mlm tak merengek.......

tadi ubat secara tradisonal....nie secara doktoran pulak hahaha............so cam biasa pg klinik biasanya dia akan bg ubt2 mcm nie lah


1- calamine nak kurangkan gatal
2- ubat demam comfom budak akan demam nak2 bila mlm tu siap2 bg yer ibu-ibu
3- antiviral - zaroxin suspension *lebih kurng lah ejanyer yg nie sgt membantu tok ceptkan kering chicken pop tu.........n membantu badan melawan segala2 virus tu.......siyus bagus coz dia mengandung acyclovir
4-virless - nie pun memg sgt sgt sgt berkesan tip top coz dia sgt membantu mengeringkan chicken pop tu....yg nie ubat sapu.....








setakat nie..........zareef beransur baik n tunggu nak kering sepenuhnya jer........heheh coz hari nie turun papa pulak jaga..........hahah *gud luck yer lari2 dlm rumh time nak sapu calamine!! haha


1 comments:

...sWeeT uMi... said...

hope zareef beransur sembuh..amin...umi dulu pun tak kenal rupe daun ni...bila tnya jiran, katanya kat area umah tu je pokok nye huhuhu...tp cam fieza ckp la, daun ni mmg byk membantu (^_^)

Post a Comment