Wednesday, November 7, 2012

Musim Lempeng Durian Katanya!!

lempeng durian atau nama up to date nyer CREPE durian.......sekarang kan org tengh mengila crepe durian...crepe durian...... mhl harganya 5 cinonet tu jer dah RM 10.00 ....tapi bila difikirkan boleh jadi mhl coz barang2 dia mhl jugak especially durian n whiping cream tu..........buat dia senang tapi leceh*cam ner tu hahaha 

 yang pasti benda wajib yang ader harus lah durian...
dah nama crepe durian..haruslah ader durian 

FIRST TRIAL ok lah......80% ok cuma durian sikit sgt coz zareef dah sapu hbs durian..selamat sempt sorokkan sikit huhuhu......

resepi aku curi dari : MASAM MANIS 

DURIAN CREPE / DURIAN PANCAKE
By : Fatmah Bahlawan
Rujukan : Hesti

250 gm tepung gandum
3 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh pandan emulco
1 sudu teh pewarna hijau

Satukan semua bahan di atas di dalam bekas
Kacau rata
Masukkan dalam blender dan kisar
Kemudian tapis

Sediakan kuali leper untuk membuat crepe yang tidak melekat
Panaskan hingga kuali benar-benar panas
Oleskan sedikit minyak pada kuali
Kemudian kecilkan api
Tuangkan satu senduk kecil ke dalam kuali dan masaklah adunan tadi hingga menjadi crepe
Adunan tak perlu di balikkan
Bila permukaan atasnya dah kering terus angkat
Buat sehingga habis
Biarkan sejuk.

Durian Filling
By: Nia Kurniasih
Rujukan : Hesti

1 cawan Non dairy Whipping Cream
Isi durian secukupnya

Pukul Whipping Cream dalam mixer hingga kental
Pisahkan isi durian dari bijinya. Lumatkan sedikit

agak comot coz aku tiada seni punya orang...sekadar ingin merasa sajer......bungkus cam ner pun tetap rasa durian hahah

seee the filling... aku guna whiping cream coz tu jer yg ader kat umh hahahahah

p/S: tapi aku yakin n pasti satu hal disini.......bahawa DURIAN LEBIH ENAK DIMAKAN BEGITU SAHAJA!!NOKTAH........


2 comments:

pijot said...

ade yg jual x?mcm sdap nmpak!!nk try la..tp malas masak..ihihi

...sWeeT uMi... said...

wahhh rajin fieza ber crepe..umi dr hari tu nak try wat, tak terbuat pun lagi...tapi btul tu, mkn begitu saja lebih shedappppp....

Post a Comment