Tuesday, December 31, 2013

welcome 2014

suka duka silih berganti
dari muda menjadi tua
tahun saling berganti
dari baik menjadi jahat
dari jahat menjadi baik
perubahan demi perubahan
dari naik ke turun 

hidup memg ibarat roda 
sering berpusing pusing
kerap dengan kegembiraan
kerap jugak dengan kedukaan

selamat datang tahun 2014


impian ku hanya satu

SEMOGA BERTAMBAH AMALAN 
CUKUPKAN AMALAN
KUATKAN AKAR

BERPAKSI PADA YANG SATU

Monday, December 30, 2013

sem ni sgt stress


sem nie sgt sgt buat aku stress dengan lec nyer...dengan kerja nyer..dengan family nyer....perghhhh sgt2 sgt sampai kan rasa nak menangis pun ader......rasa nak menjerit tepi pantai pun ader.....mcm2 rasa aku rasa..hingga kan mood aku ke laut semua.........banyk2 sem.sem nie aku rasa tercabar betul kesabaran aku......

 p/s: plizzzz tolong lah faham situasi aku yg stress nie..jgn penting kan diri sendiri jer......
*janji lepaskan kau jer..semua kau ... tolong bg aku ruang nak belajar nak buka buku..............tu jer!

Thursday, December 26, 2013

Doctor in the House ....Nubelizer Machine

maklum lah yer sekarang memg senang sgt budak2 tak sihat.kekdahnyer musim doc kata..hindar punya hindar kalo nak kene pun kene jugak....
sekarang giliran anak2 aku tak sihat...mula2 si adik batuk demam selsema...bak kata org pakej complete lah..........pastu jangkit ker baby pastu jangkit ker abg dia last sekali kene..now memasing satu umh tu bergilir2 batuk....yg abang2 dia ok lah coz diog pandai lah jugak ludah2 kat toilet bila ader kahak.....yg si baby nie jenuh lah tak tahu aper.......*org ckp full BF antibodi kuat ...tapi tak jugak time nak kene tu tetap lah kene........
last week pg pakar annur kat bangi.....cam biasa lah terus sedut gas ...doc ckp kahak dah berkumpul sikit lah kat paru-paru..tapi konsider ok lah tinggal nak kene perhati kat umh kot2 batuk teruk sgt2 memg terus kene check in lah........

doc tu ckp seelok2nya bg gas 4 jam sekali nak cair kan kahak dia.....coz di kecik lagi n tak digalakan amik ubat-ubatan...so kiterog decide beli lah mesin nie satu....maklum lah anak2 kecik kan ramai....setahun sorang kekdahnyer hahaha...

nie lah mesin dia....kitrg amik yg kecik jer.......apex mini plus........doc ckp ok lah setakat nak pakai kat umh hehehe price beli kat farmasi kat puchong RM 230
nie lak ubat yg digunakan...... 2.5 ubt convivent  dengan 1.5 air saline .* at least 4 ml




sampai umh jer terus try test kat harris........heheh muka terpaksa akur jer kan......so far hasil penggunaan malam tadi dirog dpt tido dengan lena berbanding hari2 sebelum nie........mybe dirog rasa lega sikit..........aku dah tak lalu sik nak bg dirog telan ubat2 jer........jemu aku bg ...haruslah dirog pun jemu jugak...nak bg ubat berlari satu putaran alam........boleh kurus ok *tapi tak kurus jugak hahaha........

Dera dulu........ (^_^)

aku paling suka mendera....
tak kisah lah dari dera org dewasa sampai lah kanak-kanak
nak nak bila budak tu menangis......

pergh rasa kepuasan dia memuncak2 hingga peringkat tertinggi haha
nampk mcm kejam kan?tapi tulah rutin harian aku...hahahah suka sangat sakat anak2 aku..bila dia menangis aku gelak hahahah*mental sgt ok* hahaha

'''''''''
'''''
'''''''''
'''''''
 '''''
'''''
'''''''

barulah cinta nama nyer hahah


''''''''
''''''''
''''''''
'''''
''''
''''''
''''''
'''''''
'''''
'''''''

seksilah saya mummy..............
comellah harraz............
sejukkkkkkkk!!!

aper pandang2......

 sekejp jer rasanya masa berlalu.......now harraz iman dah 4 bulan

-meniarap dah-
-sembur air liur-*rutin harian
-full BF-
-kenal org-
-berat 7 kg dah-

erm rasa mcm baru semlm jer mengandung n bersalin kan dia hahahahh 


Fakta tentang 26




26 Dec 1861 gempa bumi di Egion, Yunani
26 Mar 1872 gempa bumi di Owens Valley, USA
26 Aug 1896 gempa bumi di Skeid, Land, Islandia
26 Nov 1902 gempa bumi di Bohemia, sekarang Czech Republic
26 Nov 1930 gempa bumi di Izu
26 Sep 1932 gempa bumi di Ierissos, Yunani
26 Nov 1943 gempa di Tosya Ladik, Turki
26 Dec 1949 gempa bumi di Imaichi, Jepun
26 Mei 1957 gempa di Bolu Abant, Turki
26 Mar 1963, gempa bumi di Wakasa Bay, Jepang
26 Jul 1967 gempa bumi di Pulumur, Turki
26 Sep 1970 gempa bumi di Bahia Solano, Colombia
26 Jul 1971 gempa bumi di Solomon Island
26 Apr 1972 gempa bumi di Ezine, Turki
26 Mei 1975 gempa bumi di N. Atlantic
26 Mar 1977 gempa bumi di Palu, Turki
26 Dec 1979 gempa bumi di Carlisle, Inggris
26 Apr 1981 gempa bumi di Westmorland, USA
26 Mei 1983 gempa bumi di Nihonkai, Chubu, Jepang
26 Jan 1985 gempa bumi di Mendoza, Argentina
26 Jan 1986 gempa bumi di Tres Pinos, USA
26 Apr 1992 gempa bumi di Cape Mendocino, California, USA
26 Okt 1997 gempa bumi di Italia
26 dec 2004 tsunami aceh
Satu fakta nombor yg menarik untuk kita fikir-fikirkan:

Adakah kita sedari...???

Acheh
Tsunami
26-12-2004,

Jogja
Gempa
26-05-2006

Tasik, Jawa Barat
Gempa
26-06-2010

Guru Merapi
Meletus
26-10-2010

Jambatan Tenggarong
Samarinda, Indonesia
Runtuh
26-09-2013

Bulan lalu pada tarikh 26 Okt.
Taufan Haiyyan diutus Allah SWT untuk menunjukkan kekuasaan Nya kepada seluruh rakyat Filipina yg telah merobohkan "Rumah Nya" di Manila untuk digantikan dgn shopping mall!!

Monday, December 23, 2013

Allah kan ader (^_^)


Menjaga Hati

adakalanya aku penat
adakalanya aku lelah
adakalanya aku rimas
adakalanya aku rasa beban
adakalanya aku rasa menyakitkan
adakalanya aku rasa pedih
adakalanya aku rasa menyesal
adakalanya aku rasa angkuh
adakalanya aku rasa iri hati
adakalanya aku rasa keterpaksaan
adakalanya aku tak tahu aper yg aku rasa
hingga kan aku HILANG PERASAAN....
hinggkan rasa HATI ini dah MATI

sampai satu saat aku rasa tiada yang indah .. Ya Allah berikan rasa2 yg indah untuk ku......AMIN


Thursday, December 19, 2013

cerita time slip pulak

cerita nie bersambung dengan entry harris demam tu....kan aku ckp aku pg klinik tok cek dia kan.....haruslah pg time office hour ..... dan haruslah mintak time slip tok membuktikan aku pg klinik tok mintak rawatan....tapi nie lah kali pertama aku rasa.........**erkkkkkk..*what der *&% .... *ermmmm....cam tulah reaksi aku masa dpt time slip nie......aku keluar office pukul 10.30 pagi..pg klinik area alamanda jer pun tak jauh mana.....yer memg dekat tapi ......tapi.....jap nak letak gambar...

nampk lah lama sgt masa dia bg kat aku tu.............. 10.45 pagi sampai 11.00
yes memg betul aper yg nurse tu ckp dia kira masa rawatan masa doc rawat anak aku tu.......yer memg betul aku tahu prosedur keje ko betul...tapi  tapi at least bg lah extra 30 minit tok aku amik masa untuk ODW BLIK OFFICE tu....nie tak......igt office aku sebelah klinik ker........

aku tengok jam time tu kat kaunter ubat..time tu jer dah pukul 11.10 pagi? bayangkan? aku yg blur ker nurse yg tulis tu yg blur....

situasi time slip:
 
me : eh nurse kan sekrang pukul 11.10 pagi. kenpa tulis pukul 11.00 pagi.sy tak kuar klinik lagi pun ....*time tu kat kaunter ubat

nurse : eh tak puan kiter kira masa rawatan jer.

me: (muka blur time tu) eh at least bg lah sy 30 minit tok odw balik office?

nurse: eh tak puan...puan ader 1 jam dari jam 11.00 pagi tu...

me: *aku dengan blur terus bla....lantak ko lah....

yer yer yer.....aku memg tahu ko memg betul...tapi yg menjadi masalahnyer....office aku tak tahu semua tu...office aku tahu masa yg aku ader hanya sampai jam 11.00 pagi......bermaksud pukul 11.00 pagi aku dah kene ader kat office........

#aku yg blur ker nurse tu yg blur
# ker office aku yg straight sgt
#anak aku demam bukan anak kau

samapi jer kat office pukul 11.40 pagi....erm lantak lah aku tunjuk jer time slip kat bos....bos nie lah time slip yg saya dpt......bos aku pun senyum jer .....u dpt 15 minit jer?? *gelak kecik dia......... aku ckp erm...ntah lah bos sy tak fhm klinik tu hahahah

eh eh....korang rasa aper nyek kalo dpt time slip cam nie?????

Demam Virus

musim kekdahnyer...
rata-rata sana sini taya mesti ader anak2 kawan yg demam..erm
nie mula lah turn harris lak demam....merengek rengek jer....dia kalo demam comfom mengada2 lebih .layan jerlah....... semalam bawak lah dia pg office sebb takut nak anta umah pengasuh nt sian kat budak2 dirog berjangkit lak demam.....huru hara office....mana nak layan dia.mana nak layan bos..mana nak angkat call..mana nak taip surat..hahahah semalm double triple kepenatan..

sampai office jer smlm terus lelap......ok lah lega sikit lagipun pagi tu bos tak der...huhu layan dia sorang jerlah.....

demam yer....sian dia......
lepas jer bangun tdo terus melalak.......nak memerap jer.....time tulah sebelah tangan angkat call sebelah tangan pegang dia....hahah haru ok........*aper aderhal baru anak 3 kan........*

niat asal bawk dia pg office sebb nak bawak dia pg klinik coz suhu dia 39 ....plus muntah2..tu yg gigih jugak bawk pg office setelkan kejap keje2 pagi pastu mintak kuar kejap tok bawk dia pg klinik.......kul 10.30 cam tu aku mintak kuar jap nak bawak dia pg klinik.....*cerita klinik ader jap lagi....entry lain.....cam bangang pun ader aku rasa...

klinik maria , tepi alamanda
niat asal nak jumpa doc maria...sekali call cuti sampai hujung tahun...doc maria pg umrah....huhu budak2 serasi dengan doc maria..plus doc maria penerangan sedp didengar....cam ibu2 gitu......so pasrah jerlah doc aper pun boleh lah......sampai2 klinik jer doc terus bg ubat bontot coz demam dia sgt tinggi....... 
lepas jer letak ubat bontot......terus ader selera mkn..yerlah ubat bontot nie kan kesan dia cepat jer....dan2 tu jugak suhu turun.....dan mula lah aktif balik dak nie tok seketika.......by right petang nak dekat2 balik tu panas balik.......erm.......

#get well soon yer nanti boleh main taman......


Tuesday, December 17, 2013

"kain busuk" zareef





zareef zareef........... erm kain ni jugak jadi pujaan hati kau kan...walaupun diganti dengan kain yg sama jenis denganya...tapi kain nie jugak yg jadi pujaan hati ko kan......bayangkan kalo hilang satu umh tunggang langgang sebb nak cari kain nie..... hhahah anak anak....

cerita pasal kain nie mula bila aku bersalin anak num 2 (harris)...time tu zareef pun kecik lagi dalam 1 tahun ...masa aku nak bersalin kat hospital tu...dia menjaja cari kain baju aku yg belum dibasuh kat dlm baju kotor......*rindu agaknya*............ kain nie asalnya skrit baju tdo mummy.....tapi hingga lah sekarang kalo nak tido ker nak minum susu ker.......*mummy kain mana?mummy kain mana? hahahah itu yg disebutnyer.....

#kalo kain ni hilang tak tahu lah mana nak cari lagi..............

Salji di bumi Arab......Subahanallah semakin dekat....?





Beberapa hari ini salju turun di Jazirah Arab setelah badai Alexa menerjang kawasan tersebut. Imam Masjidil Haram Syeikh Su’ud Syuraim mengatakan, hal tersebut membuktikan bahwa Muhammad shallallahu ‘alaihi wa sallam benar-benar seorang Nabi dan Rasul yang menerima wahyu dari Allah Subhanahu wa Ta’ala. Syaikh Syuraim menambahkan, salju merupakan komponen utama dalam pembentukan sungai dan tumbuhan. Berjatuhannya salju di Jazirah Arab membuktikan kebenaran Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam. Dalam sebuah hadits, Rasulullah bersabda, “Hari Kiamat baru akan datang setelah negeri Arab kembali menjadi padang yang hijau dan sungai-sungai.” Syeikh Syuraim juga menyebutkan bahwa baru-baru ini salju telah turun di daerah Tabuk. Hal itu mengingatkan sabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wasallam kepada Muadz saat perang Tabuk, “Kalau umurmu panjang, maka engkau akan melihat tempat ini penuh dengan kebun-kebun.” 

 http://www.bersamadakwah.com/2013/12/imam-masjidil-haram-salju-turun-di-arab.html

Monday, December 16, 2013

U without family means nothing.........!!Happy Family Days 2013

family day yang tak dirancang.........
14.12.2013.... Jamal Family Days!!
kali pertama kiterg buat family day...happy n syok giler..walaupun tak complete semua adik beradik aku ader....tapi dah cukup bg kemeriahan yg tahap maksimum!!
MELAKA




nie lah tempat kiterog tdo....homesteycomel 
milik En Ismail ....area Taman Pantai Puteri.....depan tu jer pantai dia.....boleh jalan kaki...
satu bilik RM 100......ok lahh bukan nak tdo sgt pun just wat mandi jer heheh.....petang sabtu kiterog sampai dlm pukul 1.00 petang...first family yg sampai.......yg lain sampai lewat dlm kul 3.00 petang baru dirog sampai.....so kiterg check in dulu aka tdo hahaha

sunset pantai puteri

usha jer air tu tapi tak mandi pun........

sukaneka..........

petang tu sampai2 terus siap2 pg pantai main sukaneka....acara-acara mcm biasa lah cari gula2 dlam tepung.....gigit epal...bawak bola dlm sudu....bola tampar.....lari dalam guni.boling padang...tapi semua tak sempt amik gambar ..memasing dah excited nak main ....ader nier jer

malam lak cam biasa.......BBQ hahaha.........*gemuk lebih sikit hujung minggu mcm nie hahaha

-------------------------
the next day : 15.12.2013




lepak2 mandi manda kat tanjung bidara memg awesome lah memasing kulit dah mcm arumugam......hahahah 


hahah gaya bebas katanya hahah bebas sgt ok hahaha..........

hahah sila abaikan LEMAK LEMAK BERLEBIHAN KAT PERUT AKU TU......tu tanda KASIH SAYANG TU HAHAH

thumps up..........

that my family .........*eh cam tak complete jer semua hahaha mana anak masing2 nie?
aper aper pun walaupun tanpa dirancang dengan teliti cukup buat aku happy dengan kumpulan2 gonjeng mcm nie hahah ........... tak complete.....abg aziz, kak jijah, uda tak der........

-ARWAH HAJI JAMAL KASIMAN* AL-FATIHAH*-
-HAJAH SALIKAH RAGIL-

-NORAZALI JAMAL-
-NORLAILE JAMAL-
-ZURAIDY JAMAL-
-JURIDAH JAMAL-
-ROSYLEN JAMAL-
-NORHAFIZAH JAMAL-

6 keluarga dari 9 orang adik beradik......

#next year kiter buat lagi ok.......... 
#myfamily 
#myrule
#mypriority
#myeverything

Thursday, December 12, 2013

11.12.13 - Happy 4th Anniversary To me


hey u......yar u....pstt u lah...saper lagi!! I LOVE U hahahah

Dear papa,

I LOVE U ..... short word but to meaningful

Best regards 
Mummy 

 11.12.2009 .......tarikh pernikahan aku dan dengan sekali lafaz aku menjadi isteri kepada dia......suami ku bukan suami kamu! #diabujangdanbukanlakiorng hahahah kejp jer masa berlalu rasa mcm baru semalm jer bernikah tup tup dah 4 tahun den kawin rupanya haaha......... alhamdulillah aku masih bahagia dan semoga berkekalan bahagia hingga ke JANNAH...... tu jer harapan simple but to meaningful..

semalm selangor cuti so aku pun ambil kesempatan buat urusan hal peribadi dah dating......2 in one gitu.......so sempena hari cuti hari dating....bermakna PERGI BERDUA tanpa anak2 hehehee...... 







here we go.......and lets dating!!! aderkala aku rasa sekali sekala dating di alam perkahwinan itu perlu.....dating berdua tanpa ditemani anak2 ..memg lah akan berasa janggal tanpa anak2 ..tapi seronok.terigt kisah2 lama....cam ner zaman2 berdating berdua dulu2....throwback aderkalanya perlu bg menyemarakkan perkahwinan.......

fuhhh kabus.................... ckp kuar asap2!!! hahaha

gedik ok...........


hey orang di atas.....thanks for the everthing....and every moment u give to me!!


HAPPY ANNIVERSARY !!


LEGOLAND.........

happy lego lego land........... waterpark n theme park

7 disember 2013 ..... pergh jauh betul perjalanan aku rasa......tapi seronok kot keriangan berganda2...lepas water park theme park pulak......cuma hello kitty park tak berkesempatan nak masuk...........huhuhu ....Friends days!!! ....that was so awesome n lot of fun!! love them.....next trip USS ok hahahha...........

miz fieza.........kak lai...fara & aisyah ........

MY FRIEND MY RULE......... #dundare #thatmysuperfriend #kauader???



thanks friends..for the super duper days.......thank for ur smile...thanks for u time...thanks for everything.... after family friends always be my priority......

legoland waterpark....super duper !!

hehehehe..................




mummy why so hot!!!


legoland theme park....super duper hot ok!! basah ketiak mak

climb.....climb.....

huntong lah korang dpt main hahahah aku selaku tukang amik gambar jer......hahaha
water park............!!!





tapi satu jer aku kecewa......coz semua permainan aku tak hbs explore.....maklum lah banyk aku bawh beg tangan kan.............. sekali tolak stroller 3 sekali hahahah ......... #nexttime repeat lagi........ hahah