Monday, March 10, 2014

Doa for MH 370




Kapten Zaharie
Saya mungkin tidak kenal tuan,
tetapi saya tahu, tuan sudah lakukan yang terbaik
saya mungkin tidak tahu pandu pesawat
tetapi saya tetap tahu tuan akan lakukan terbaik
saya mungkin sedih dengan hilangnya MH370
tetapi saya tahu keluarga tuan lebih sedih dari saya
kami sedih kehilangan MH370
tetapi saya tahu tuan, jiwa tuan lebih cedera dari kami semua

MH370...
Selagi mereka belum temui rangka kamu
kami di seluruh dunia berharap kamu akan kembali dengan selamat.
kalau ada orang jahat larikan kamu
Kami merayu, kembalikan MH370 ke KLIA
atau terbangkan kamu ke Beijing
seluruh dunia menanti khabar kamu.
Saya harap kamu baik-baik sahaja

Kita mungkin tidak pernah bertemu wahai MH370
tetapi hari ini semua orang mencari-cari kamu
hari ini semua orang menanti kamu
hari ni dunia risaukan kamu
hari ini semua orang sebut kamu

Muncullah MH370
ada jiwa yang menanti anaknya
ada jiwa menanti suaminya
ada jiwa menanti kakaknya abangnya adiknya
ada jiwa menanti isterinya
ada jiwa menanti ibunya
ada jiwa menanti ayahnya
ada jiwa menantikan anaknya

Jiwa kami dan jiwa mereka tidak sama
Kami sedih tetapi tidak akan ada yang lebih sedih dari mereka
Mereka dan kami mungkin bukan sebangsa, seagama
tetapi darah kami sama
merah pekat warnanya

Kasih sayang kami sama
Tuhan, dengan cinta dan rahmatMu
temuikan MH370 segera.
Kami sudah sedia
Kami sudah redha
Kami tahu Kau ada
Kau menentukan segalanya...

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu diam sahaja

Manusia aneh-aneh jiwanya
kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya tadahkan tanganmu berdoa

Manusia aneh-aneh jiwanya
Kalau kamu tidak ada yang baik untuk kamu berkata-kata
sudi kiranya kamu tutup mata dan telinga.

Manusia aneh-aneh jiwanya
Walau siapa pun mereka, apa bangsa mereka
Kita tetapi mengalirkan darah yang sama
baik kalian diam dan bacalah cuma.

MH370 muncullah kamu segera
kami semua akan bersedia.


**sumber FB*** 

Friday, March 7, 2014

HS>> R = KURANG AKAL, LM? DUNIA KAN?

HS dan R bukan Mahram - hubungan tidak halal::
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

1) penjelasan bhw anda ke Bangkok bukan berdua sebaliknya beramai-ramai TIDAK membetulkan apa yang salah. Untuk sesuatu percutian itu menjadi 'betul' di sisi agama, percampuran LELAKI dan WANITA tidak boleh berlaku secara bebas.........

MASALAH: Percampuran bebas telah jelas berlaku apabila adanya gambar-gambar berdua malah adanya sentuhan di antara satu sama lain dalam gambar2 tersebut. Kesemua ini adalah SALAH di sisi agama. Pergi beramai-ramai bukan penentu samaada percutian itu melibatkan perbuatan (haram) atau (tidak haram), hujah ini tertolak sama sekali. Percutian yang melibatkan 100 orang sekalipun masih boleh berlaku perkara haram jika kesemua 100 orang tidak mengambil berat ttg panduan agama melibatkan mahram/bukan mahram

___________

2) dalam kenyataan awal, selebriti wanita mengutarakan kata-kata 'jika betul, kenapa saya tidak diserang?' Serangan tidak berlaku kerana bukan semua isteri suka menyelesaikan masalah dgn cara menyerang. Bukan semua isteri suka dilihat terjerit-jerit di khalayak awam WALAUPUN dia berada di pihak benar. Hakikat bhw si isteri mengambil pendekatan berdiam diri (wpun sudah tahu) menunjukkan dia mempunyai kesabaran yang sangat2 tinggi dan kesabaran tahap ini sesungguhnya tidak dimiliki oleh ramai wanita. Sorry to say, you have provoked the wrong woman. And the whole Malaysia is behind this woman

____________

3) upload gambar anak-anak : Kenapa perbuatan ini tidak boleh ditunggu sehingga SELEPAS perpisahan rasmi ? ya memang menjadi kebiasaan bg wanita2 yg sedang memikat hati [lelaki berkahwin] utk menunjukkan betapa dirinya mampu menjadi ibu segera/ibu tiri yang baik kepada anak-anak si-lelaki tetapi.... uploading it to SOCIAL MEDIA is a whole different thing!

Even an ex-wife would feel "edgy" if her kids are seen with a new mom, in this case the kids are in a photo with daddy's scandal, what were you thinking? This embarrasses the whole muslim women in Malaysia, but , its good that you did say sorry on this part during the PC (the picture part)

____________

4) mengatakan bahawa lelaki itu duda / sudah tidak bahagia/ dalam proses perceraian ---------> TIDAK menghalalkan hubungan yang masih haram di antara si lelaki dan anda. Jika lelaki itu berpisah dgn isteri (rasmi) pada 2hb Januari, hubungan anda dengan lelaki itu masih haram pada 1hb, 3hb, 4hb, 5hb dan kesemua hari seterusnya jika masih belum ada Akad - Nikah.

Lelaki bkn mahram - Wanita bkn mahram >> tidak halal walapun untuk renung merenung mata (apatah lagi lebih daripada itu)

________________

5) “Kenapa bekas isterinya memfitnah saya macam-macam selepas saya dedahkan untuk berkahwin baru-baru ini?" <--- adalah="" amat="" apa-apa="" br="" dalam="" di="" dibuat="" hakikatnya="" harian="" ini="" kenyataan="" lm="" mengelirukan="" mengeluarkan="" metro="" nasional.="" peringkat="" pernah="" press="" puan="" semasa="" statement="" tidak="">
_________________

6) "berkenalan pada 20 Disember dan bukan 6 bulan lepas atau 8 bulan lepas"

tarikh sebenar/hari sebenar berkenalan tidak akan menghalalkan apa-apa yang masih haram. Dalam Islam, tiada istilah berfoya-foya sebelum bernikah/sebelum bercerai isteri lama justeru itu, samaada perkenalan berlaku 20 disember atau 20 jun atau 20 january, perhubungan itu tetap haram. Menjalinkan hubungan dengan seorang lelaki yang masih dalam proses perceraian adalah sesuatu yang amat tidak manis kerana ...BERKEMUNGKINAN bahawa perkahwinan itu masih boleh diselamatkan tetapi kerana kehadiran kita sebagai orang ketiga, perkahwinan yang mempunyai harapan 1% tadi tinggal 0.0%. A divorce is NOT final until it is final, you both should have sensibly waited (!!!)

__________________

7) apakah tujuan Press Conference di adakan jika ia mengkusutkan lagi keadaan? siapakah yang menjadi master-mind kepada PC tersebut?

Kenyataan-kenyataan yang dikeluarkan adalah sama sekali TIDAK rational dan bercanggah-canggah dengan kenyataan yang pernah dikeluarkan di rancangan lain terutamanya berkenaan tempoh kenal. Lebih tidak masuk akal apabila permohonan maaf dituntut drpd si isteri, ini barangkali sesuatu yang paling pelik sekali di skala berita nasional. Press Conference yang baik akan mengandungi perkara-perkara berikut:

>> "saya tidak berniat utk merosakkan rumahtangga mereka. semasa berkenalan, saya difahamkan oleh R bahawa dia dan isteri dlm proses perceraian...saya mengaku saya sepatutnya menunggu terlebih dahulu sebelum menjalinkan hubungan dengannya, saya sepatutnya menunggu sehingga proses perpisahan menjadi rasmi" <--- 1="" a="" br="" conference="" control="" damage="" for="" good="" press="">
>> "terdapat kekeliruan di sekitar fakta perkenalan kami. mungkin puan LM mendapat maklumat yang kurang tepat tetapi berdasarkan rekod saya sendiri, saya mengenali suaminya pada (sekian-sekian) tarikh. Namun, saya akui adalah tidak manis saya meneruskan hubungan tersebut sedangkan mengetahui bahawa mereka masih belum berpisah secara rasmi. Ia adalah kesilapan di pihak saya" <---- 2="" br="" control="" damage="">
>>"kami pergi Bangkok beramai-ramai tetapi saya akui adalah tidak sepatutnya saya bergambar mesra berdua-duaan sehingga menimbulkan fitnah tentang saya dan R . Saya turut kesal gambar-gambar itu di edar di internet, ia ternyata mengaibkan banyak pihak termasuk puan LM. Saya memohon agar blog-blog dan media dapat menurunkan gambar2 di Bangkok tersebut kerana ia ternyata adalah beban tambahan kpd isteri R, saya sendiri selepas ini akan berhati-hati sebelum bergambar atau bercuti dgn lelaki yang belum menjadi suami saya. maafkan saya" <---- 3="" br="" control="" damage="">
>> "saya mengaku tidak berfikir panjang semasa mengupload gambar anak-anak LM/R di Instagram, telah terlalu biasa menggunakan aplikasi itu sehingga tidak sedar saya sedang mengupload sesuatu yang akan menimbulkan fitnah kpd ahli-ahli keluarga R/LM. Saya telah menurunkan gambar dua kanak2 tersebut, maafkan saya <----- 4="" alhmdllh="" br="" control="" damage="" done="" in="" pc="" quite="" the="">
>> "semasa di temubual wartawan, saya telah menyatakan bhw lelaki itu dalam proses perpisahan dgn isterinya tetapi mungkin telah ada salah faham semasa catitan dibuat maka laporan yang keluar mengatakan dia 'duda'. saya memohon maaf atas kenyataan itu dan akan lebih berhati-hati semasa menjawab temubual <---- 5="" adalah="" bertanggungjwb="" br="" bukan="" control="" damage="" dan="" hanya="" hs="" ia="" ini="" itu="" jika="" kesilapan="" laporan="" maka="" memang="" para="" penulisan="" perlu="" sepenuhnya="" valid="" wartawan.="" wartawan="">
Press Conference yang "menjernihkan keadaan" sepatutnya mengandungi penjelasan2 di atas tetapi ini tidak berlaku. Apa yang berlaku, PC itu mengkusutkan lagi keadaan dan membawa beban emosi yang lebih besar kpd isteri/keluarga isteri dan yang rapat dengan mereka. Adalah tidak logik sama sekali apabila permohonan maaf dituntut drpd isteri yang sudah pun menanggung malu/sedih/duka/tekanan hasil skandal suaminya....dalam kata lain, Press Conference yang dibuat itu tidak menjelaskan apa-apa dan tidak merungkaikan apa-apa (useless)
______________________________

Last but not least , how on earth did these two FEMALE lawyers agree to serve the man and his (haram) girlfriend? Jika saya seorang peguam dan wanita, saya akan berfikir 10 kali sebelum menerima perlantikan untuk konflik seperti ini. Membela dan mempertahankan sepasang kekasih yang Haram hukumnya di sisi agama akan membuat saya merasa .............bodoh sepanjang hayat

kepada peguam-peguam wanita Islam di luar sana, tolonglah bersikap lebih memilih sebelum menerima sesuatu kes kerana anda akan menjawab satu demi satu tentang kerjaya anda di Akhirat nanti. kepada yang sedang menjalinkan hubungan haram dengan suami orang / bukan suami orang / duda, HENTI kan hubungan itu kerana ianya menjana dosa yang sangat banyak

wallahua'lam

- observer -
 
SUMBER COPY :  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=465261093603671&set=o.247939438722181&type=1&theater

Thursday, March 6, 2014

Terpengaruh dengan CTDK : Sabsuka

 nie semua salah CTDK.....huhu ader ker dia suka sgt post makanan kat IG dia.......sampai terliur aku nak rasa benda alah nie

BAHAN UNTUK INTI
1. 5 ulas bawang merah
2. 3ulas bawang putih.
3. 1 ulas bawang besar
4. Halia
5. Kayu manis, bunga lawang.
 6. Tomato puree
7. Black pepper
8. Cili kisar / cili boh
9. Daging kisar
10. Olive oil
11. 1 sudu minyak sapi
12.garam
13, sos cili
14. Cili capsikum
15. Carot
16. Cendawan


Cara-cara Bahan A

 1. Panaskan minyak, tumis bawang , halia, bunga lawang and kayu manis.
 2. Masukkan cili kisar kacau sampai agak masak dan masukkan daging kisar.
3. Kacau sehingga masak kemudian masukkan, tomato puree, sos cili, black pepper, garam. Kacau.
4. Masukkan carot, cili capsikum, and cendawan kacau hingga masak. *********** 1. Dalam bekas lain , sapu mentega. 2. Susun roti, masukkan bahan A di atas roti. 3. Pecahkan telur. 4. Bakar agak2 roti dah garing
5. Siap and sedap!!

 kredit : http://thosebeautifuldayiscoming.blogspot.com/2013/10/resepi-sabsuka.html

tapi aku ader buat olahan sikit lah *aku letak rempah bamia dengan aku tabur cheese atas sabsuka nie masa bakar!!!

rasa sgt awesome ok!




Cracker cheese??

salam semua.......
semenjak dua menjak nie mcm perasaan M tu menebal pulak rasanya.......
nak menulis pun M jugak .....Hai ya 
Fiza fiza jauhkan perasaan tu......
dah nak start sem nie......so buangkan M tu jauh jauh sejauh yang boleh!

let start it........sekarang kan tgh musim cracker cheese cake nie..... 
aku tgk mcm sedap jer
so aku try lah memandangkan bahan2 dia sgt simple dan mudah dibuat!!

bahan bahan :
250 g Cheese *sy guna tatura (coz murah kan ahh)
susu pekat manis *aper jenama pun boleh
full cream *aper2 pun boleh
biskut hup seng *deluxe cracker atau biskut marie pun boleh
----------
tambahan 
milo/kacang/oreo/nestum *dan aper2 yg bersesuaian
(tambahan nie tok saper2 yg nak letak jer) optional





1- putar cheese tu sehingga agak2 kembang letakkan susu sedikit demi sedikit (agak2 kemanisan dia ..supaya rasa cheese tak hilang) *sy kurangkan manis
2- Amik satu loyang or mangkuk tak kisah lah aper2 asal bersesuaian....tuang susu full cream agak2 untuk menenggelamkan biskut. Rendam biskut dlam susu tu seketika.
3- susun biskut yag siap direndam dengan susu. kemudian lapiskan dengan lapisan cheese yg siap diputar tadi.....(tambahan boleh taburkan milo/walnut/oreo*hancur ) 
4- Ulang lapisan 3 sehingga biskut dan cheese tu habis......
5- Sejukkan di peti *lagi lama sejuk lagi sedap....Kemudian siap untuk di makan!

----------
Rasanya sgt awesome!!

Monday, March 3, 2014

23 February

Alhamdulilah.....
23 February
genap usia aku 28 tahun
Syukur ya allah kerana masih memberi aku penghidupan yang amat bahagia...terima kasih Ya Allah kerana membenarkan aku menghirup udara yg segar dan melihat matahari seperti sediakala selama 28 tahun .......Terima kasih.............

nothing more important than be with her on my big day
thank mak ....for everything......
thanks u so much


thanks for the besday celebration.....nothing more important than be with my family.......the big besday present.............


kek with love by my lovely sister





for so long i never get a bear.....
but on my age 28 i get bear again!!
TERASA SGT BONGSU ok....
thanks kakak for the bear......i miss u to n alwyz miss u!

nothing more i can say.......
i love u my husband till JANNAH
Thanks for the sweet word
thanks for the surprise