Monday, September 29, 2014

I'm not racist............Benar itu Pahit.

 ----------------
dengan kos sara hidup yg meruncing sekarang nie.......ke mana lah hala tuju kaum kiter sendiri sekarang nie......takut bila fikir........semoga semuanya baik-baik sahaja
------------------------

Copy & Paste.....

Ni msg frm my neighbourhood grp (Teknik syarikat developer cina manipulasi harga rumah diskaun unit Melayu Bumiputera.

1.Went to i Property Fair @ Subang Parade today. Interested with with one development overseeing the sea @ Tanjung Puteri developed by one chinese owned developer. They offer Bumi discount for bumi unit @ 15% and for non bumi discount @ 6%. Bunyi interesting tapi see the catch. Utk bumi discount, bumi buyer kena bayar 10% deposit upon signing SPA and bayr sendiri all cost (SPA legal fee, MOT stamp duty, Loan legal fee, Loan stamp duty etc) which sy calculate total to about $42k. Utk non bumi, buyer cuma perlu bayar 4% upon signing SPA and all cost absorb by the developer (i.e. the $42k cost will be absorbed by the developer). The unit is priced slightly above $1m for a unit sized approx. 700 sq ft.

2.They don't expect I do my own calculation... i.e. utk bumi to buy bumi unit, the entry cost would be 10% of the Bumi price (after discounted 15%) i.e. dalam $90k. Campur dgn kos2 yg developer tak cover dlm $42k, total entry cost for bumi to buy this development is about $135k.

3.Banding dgn non bumi, tjeir entry cost is just 4% of purchase price, i.e. approximate dlm $45k sahaja. All other cost absorbed by the developer.

4.Kalau dikira beza discount antara bumi price (15% discount) dgn non bumi price (6% discount) is around $104k. Tapi kalau bumi has to pay own cost & non bumicost absorbed, tu bermakna non bumi will enjoy additional benefit of $42k. Bermakna walau harga bumi murah by $104k, the real diffrence is only about $60k je. Utk discount sebanyak $60k, bumi buyer will have to pay aboun $135k sedangkan non bumi only have to pay dlm $45k sahaja.

5.Then this developer will apply to uplift bumi quota... alasan bumi unit takde buyer. Mcmana nak ada buyer kalau entry cost 3 kali lebih tinggi dari non bumi.

6.They look like they offer benefit to bumi, follow NEP, but in reality, they bypass it and make it less competitive for bumi to buy. Also bear in mind bumi unit usually less appreciate compared to non bumi unit.

7.Free2 jer dorang kene free lecture dari saya pasal entry cost, how to calculate costing, NEP, economy, current social and political scenario in Malaysia, etc. Told them to bring the matter up to their higher management before I bring it up to higher attention.

8.You know what they replied "Every chinese developer companies are doing this just to make sure every Melayu Bumiputera wont have any new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung"

9.Please please please share and kongsi this article so it will spread among the Malays for the sake of our future.

this is true case jadi kat kawan kerjaya lawyer.

Tuesday, September 23, 2014

Chewyyy Potato

salam semua!!!

ok malam tadi aku macam terlebih rajin n terover eksited nak buat chewy potato tu...musim katanya share2 dekat FB..let take a look.........

Bahan2 dia:

resepi asal : Kak chaq

BAHAN-BAHAN :
5 biji KENTANG (saiz sederhana)
1 1/2 cawan TEPUNG GANDUM
(ikut sukatan kentang, kalau kentang lebih, lebihkan tepung)
secubit GARAM
LADA PUTIH secukupnya
1/2 KEJU CHEDDAR (dipotong kecil-kecil)
SERBUK ROTI
2 biji TELUR


CARA-CARANYA :
1. Rebus kentang bersama garam. Garam tu agak-agak je. Jangan banyak sangat, kang termasin sangat. Bila dah empuk, angkat dan toskan. Ketepikan. Tapi lepas ni, aku rasa lebih baik goreng kentang tu daripada rebus, sebab kentang tuu lembik sangat bila direbus. hukhuk
2. Gaulkan kentang tadi bersama tepung gandum. Jangan terlebih letak tepung gandum, nanti terkenyal dah jadi macam cucur ikan bilis aka jemput-jemput. Tu yang berlaku kat aku, terlebih letak tepung. kihkih agak-agak je tepung tuu.
3. Masukkan bersama lada putih sebab tak ada lada sula. hehee Gaulkan hingga sebati.
4. Bentukkan adunan kentang--tepung gandum--lada putih tadi menjagi bebola kecil.
5. Masukkan keju/cheese yang dipotong kecil ke dalam bebola kecil tadi. Caranya lebih kurang macam buat kuih buah melaka tuu.
6. Dah siap bubuh keju/cheese tu salutkan dengan serbuk roti. Kemudian, gaulkan pula dengan telur yang dah dipukul. Kemudian, gaulkan lagi sekali dengan serbuk roti. |serbuk roti--> telur --> serbuk roti |
7. Sedia untuk digoreng.


nampk tak nie bahan2 yg aku guna.........terover rajin ....buat dia senang jer tapi remeh......sebb kene bulat kecik2..pastu masukkan cheese.......celup telur.....letak bread crumbs hahahaha........tepung tu aku rasa tak payah letak 1 1/2 cawan....agak2 jer....asal kentang tak melekat kat tangan ok dah tu......karang terlebih tepung jadi cekodok pulak.............

tapi rasa dia!!!

sedap giler......nampk tak puji makan sendiri


 so ini lah hasilnya...........cheese meleleh keluar......heheheheh ................so korang pun boleh lah mencuba !!!

Friday, September 19, 2014

Nada tu.........!


sekarang baru terfikir ..aper aku yang aku fikirkan dari semalam lagi.....
tetiba teringat nak menulis kat sini.....kekadang aku susah nak share dengan org lain...so blog nie lah jadi diari aku.....

sekarang aku nak pertikaikan tentang NADA....bukan NADA CINTA...bukan jugak NADA NAD NAD NADI......ok nampk tak dah melalut...

aku seorang yg sangat simple n tak suka benda yg tak rumit dirumitkan.....pantang aku satu benda yg aku tak buat tapi kene tuduh buat .....aku berangin seluruh anggota aku yg gebu nie........pada aku nak bertaya boleh tapi biar kene dengan caranya....

BERTANYA * NADA BIASA

 

DENGAN 

BERTANYA *NADA MARAH 

 


motif asal hanya lah ingin bertanya ,kedua2 tujuan dia sama........BERTANYA ......tapi dengan penggunaan nada atau intonasi suara yang berbeza bertaya itu boleh menyebabkan sakit hati dan makan hati dan menyebabkan pengaduhan (peninggian suara)...

dengan cara orang tu bertanya pun kiter dah tahu ...nada bertanya apa yang ditayakan kepada kiter (samada nada yang tenang atau nada yang dipengaruhi emosi)........benda simple jer kot....tanya elok2 tak boleh ker......harta bukan bawak mati pun.....tanya biasa2 sudah........(tu kalo aku lah)....

ini tanya  dengan marah lebih kurang.....tu baru tanya ..kalo marah tu memg betul2 marah lah......stress jugak aku aku kekadang....bila mals nak fikir aku diam jer......sebb diam nie boleh baikkan hati sendiri....karang aku ckp lebih2 lain pulak cerita dia.....so aku diam......

coz 

SILENT IS THE BEST MEDICINE


Nasi Tumpeng

Assalamualaikum semua!Salam Jumaat dan Salam Salam semua 

hari nie terover excited coz FRIDAY yaw......last day keje !!!pastu cutilah aper lagi..tapi tak berapa nak cuti sangat coz Ahad dah bermula operasi buka semester semula.....hahhaha 

nak cerita pasal nasi tumpang hari nie.....punyalah jakun aku masa first tgk benda alah nie...ku fikirkan aper........my first impression *aper hal bos aku bagi lemang kat aku pepagi buta nie......tapi bentuk lemang tu lain..........(nie ckp dlam hati jerlah)...pastu barulah aku tahu nama benda alah nie NASI TUMPENG .makanan rugi orang kelantan....... hahahah seumur aku 28 tahun nie ..tak pernah aku makan benda alah nie....punyalah jakun sampai gerun nak makan hahahahah.

nampk tak rupa dia aku sekali pandang mcm lemang atau ketupat nasi yg dibungkus guna daun pisang...bentuk dia unik dan kreatif sgt sgt dan sgt!
dapat2 nie jer aku letak tepi dulu....tak terasa nak makan lagi .sebb kepelikkan aku tak hbs lagi.........pelik dengan nama dia.......terfikir camnerkah rasa dia hahahah.........(nampak tak pemikiran aku hahah)


haaaaaaaaaaaaaaaaa.cam nie lah rupanyer nasi dia tu...now i realize why they call nasi tumpang coz hampir semua lauk tumpang dlm satu bekas...........

1- nasi (nasi dia lembik2 sikit seakan2 bubur pun ader)
2- ader serunding daging
3-ader  udang masak sambal
4- ayam seakan-akan masak kari
5- ikan seakan-akan masak kari

nampk tak ....semua lauk ader dlm corong yg kecik nie...........complete pakej....tapi semua dlm potion yg kecik2 lah.......ikan separuh , daging 2 ketul, ayam kecik.udang 2 ekor hahahh ......

n comment aku tentang rasa dia.......

'''
'''
'''
'''
'''
''''
AWESOME!!!

#sayabanggamenjadirakyatmalaysia
#kayadenganmakanan
#terimakasihYaAllah

Wednesday, September 17, 2014

Proud to be Johorean! Ini Johor Style lah


last week aku ader terbaca adalah mamat mana ntah...*nak cari pasal dengan orang johor lah tu.....?
salah org ok.....orang2 johor semua hebat2 belaka.....n tak payah nak jakun sgt lah..
 
setiap negeri or negara ader keunikan masing2...
masing-masing ader Fav food n Fav way to eat the Food.....
 
aku rasa org tu tak pernah cuba kot.....betapa feeellllllllnya makan goreng pisang dengan sambal kicap......boleh mengigau malam2 tahu tak.....
 
nikmat dia tu tak boleh nk cakap kene sendiri rasa
 
 
nampak tak keunikan sambal kicap tu......tu baru unik belum rasa lagi..
mahu sekali cuba pasnie berkali-kali...

buat dia senang jer.......semudah abc........ (bawang putih, cili api, gula *tumbuk sampai halu .....pastu tuang kicap) pergh sumpah sedap......

#iskkkkkktaipniepunsampaibolehterliurlah
#proudtobejohorean
#themostpowerfulremedy

JJCM: Mee Udang terbaik.




bila datang penyakit M nie mulalah 
blog bersawang
kain tak basuh
rumah tak sapu......
nampk tak besar betul M dia tu hahahha

ok back to the story ..meh nak cerita kisah Mee Udang.....kalah Mee Udang Mak Jah kat kuala sepetang hokey ...udang dia kau cam gini cam gini *nampk tangan aku buat thumps up hahahahah (tak nampk pendek umur lah tu hahahah)



ha tu dia......mee udang/ketam sempoiiiii di raja.........

memg raja sgt ok coz semua udang2 n ketam dia besar2......puas makan
sambil mengigit jari hingga ke tulang hahah
 

nie antara menu2 yg wajib tayang or wajib diorder!!
 




pergh nampk tak kurang berseni aku dalam mengambil gambar hahahah 
abaikan disitu hanya mahu di tayang adalah ketam...udang.......ketam lagi dan udang lagi ahhaa
 



masa nie aku pergi bawak akak n anak sedara aku jejalan cari makan sekitar perak.mana tak nyer dari kuala kangsar sampai lah ke ipoh..........tu pun sebb nak anta anak sedara aku masuk KUISAS, Kuala Kangsar........*sumpah sgt jauh..


 yang nie..........menu pilihan aku ........key tiau udang + ketam......amik kau nampk tak tembolok kat situ hahahaha................rasaa dia thumps up....manis yg datang tu manis dari udang n ketam!!!



nie pulak mee ketam......makanan yg lain tak sempat snap coz masing2 dah kelaparan hahahahah
price dia pun reasonable ok ok lah......rasa sedap..sedaplah jugak harga dia hahaha

#PAPAJOMREPEAT!

Thursday, September 11, 2014

Back to School

21.9.2014





wah wah rasa mcm baru jer cuti sem....
tetiba dah nak masuk sem baru dah........huhu
hopefully this sem menjadi sem terakhir buat aku.....rasa dah lama sgt aku belaja tak hbs2...

alhamdulillah jumpa lagi sem nie.....
another 3 subjek utk aku tempoh
doa aku agar aku dapat menghabiskan pengajian dengan jayanya!!
(target grad with first class.....amin)*semoga doa2 dari yang tersayang dan dengan IZINYA aku dapat aper yang dihajati.........

21.9.2014 
alhmadulilah sem nie tak se-pack sem lepas hampir setiap minggu aku ader kelas......now 3 subjek yang tinggal........rest sikit minda dan akal aku ......

Semoga kali nie semuanya baik-baik sahaja.......