Tuesday, November 11, 2014

Natural Remedy : Chicken pop

chicken pop atau campak atau cacar air......
bila dia menjelma 
waduhhhhhhhhh.........tgk jer dah gatal lagi lah org yg merasa...
awal tahun aritu abang2 dia dua org tu yg kene.....
turn baby nie lewat pulak kene jangkitnya.....hai ya batch hujung tahun pulak hehehe...

disebbkan ader pengalaman lama tentang nak handle benda nie aku tak der lah kalut sgt....just follow the flow jer.....yg pasti aku kurang menggunakan ubat dari doc. nak2 calamine tu kalo selalu sapu keringkan kulit wow........ kalo virelesss (acidlovir) tu memg ok kalo nak sapu cepat kering n tak merebak sgt nak2 bila chicken pop tu pecah ....time tulah elok disapu vireleess tu.

cam biasalah ubat2 doc ubat demam, antivirus, virless, & calamine losyen

nampk tak penuh giler nie kat kaki....tu baru kaki belum badan hehehe.......


muka pun sedih jer...nie gambar masa hari pertama belum nak keluar sgt kat badan2 dia
I CHOOSE NATURAL REMEDY: DAUN SEMAMBU
daun nie jadi pelakon utama sepanjang minggu nie.......alhamdulilah aku punya jiran ader tanam pokok nie...so senang nak cari daun nie ...kalo tak mau kene panjat pokok dekat taman warisan putrajaya hahah..


petua pertama: tumbuk daun semambu dengan kunyit hidup........*rujuk gamba atas ...


sapukan kat seluruh badan nie.......biarkan rumh bersepah kerana taburan daun...biarkan tangan kuning2 akibat kunyit.......janji si baby selesa tak terasa gatal di badan......itu dah cukup hahahah

petua kedua : ikat daun atau tabur2 di kawasan tempat tidur


ikat daun cam nie.....pastu kitai2 kat kaki dia.......utk mengelakkan dia mengaru dengan sedap nyer hehehe..........boleh jugak di tabur2 di tempat tidur dia.......

petua ketiga: mandikan dengan air rebusan daun nie.atau just lumat2 dalam air....... tapi sekarang dah dikomersilkan ....senang pakai jer PINETRSOL *boleh dapt kat mana2 farmasi harga range RM 27 rgt hehe

nasib bby pandai cover kemaluan tau hahahahahhaha........nampka tak muka paksa rela tu


bau sabun nie sebiji macam daun semambu + kunyi bila dikisar

petua ke empat: AIR KELAPA

petua nie memg wajib tayang untuk mana2 yg kene chicken pop!

selamat lah mencuba yer!


0 comments:

Post a Comment