Saturday, December 12, 2015

Resepi donut gebu gebu manis tanpa uli

Assalam semua....

lama giler saya xmasuk sini maklumlah mak2 tgh berpantang....alhamdulilah sy dah selamat melahirkan bayi lelaki ....skrg dh 2 bln dah hehhe...

Hari nie saya nk kongsi cara buat donut tanpa uli....senang bak hang.....

Bahan-bahan

1 paket yis
2 sudu susu pekat manis
2 sudu gula
1 cawan air suam

** campurkan bahan2 semua nie dh biarkan dlm 20 minit...sehingga yis kembang

4 cwan tepung gandum
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh garam
2 sudu majerin

* gaulakn semua bahan2..sehingga jadi sebati dia akan jadi mcm ala2 serbuk roti...means berderai2....

* kemudian campurkan bahan2 kering dgn basah....

*adunan memg akan lembik sikit so jgn tmbh2 tepung ok .....rule gitu 

* tutup rapat adunan selama 1 jam....

*selepas itu tumbuk2 adunan utk buang angin dia ...ibarat melepaskan geram...haha lepas dh tumbuk adunan boleh diterap ikut rupa bentuk memasing suka....dan biarkan 30 minit seblm di goreng....

* utk nk frozenkan pun boleh...masak separa masak dgn api sederhana kemudian...sejukkan...n simpan!☺☺

Selamat mencuba

Thursday, September 17, 2015

Pengemar Ikan Patin Tempoyak (Bangi -Putrajaya)

As'Salam semua.

kali nie kita nak kongsi JJCM buat pengemar ikan patin .
aku sejujurnya kalo suh masak ikan nie memg tak lah........sebb bila tgk rupa n gaya ikan nie mcm kurang hensem sikit.........
tapi benda yg siap dimasak boleh pulak aku makan.........*itu gedik namanya!

THE BEST IKAN PATIN TEMPOYAK *setakat nie lah pada aku
coz nak pg ke PAHANG sana memg jauh lah sesgt hahahah
 
nie rasanya kali ke 3 kitorg pg dalam masa sebulan hahahahah*nampk tak kerajinan masak disitu hahahah 
 
gambar nie aku curi dari sumber googling......

 4 & 6, Jalan 8 / 36, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi 

harga dia pada aku sgt berpatutan ........ sepadan dengan jumlah pengambilan makanan jugak lah 
kalo banyk cashlah banyk hahah selalu kitrg makan kat situ below RM  50 jer....

HARGA IKAN PATIN BUAH
RM 24.00

HARGA IKAN PATIN SANGKAR
RM 12.00
 
part mana tu korang boleh pilih.....nak ekor ker....badan ker .kepala ker hahah
 
cam nie semangkuk : ikan patin buah.......
*kitrg suka part ekor tapi masa dtg ekor dah hbs ....kepala pun kepala lah hahahahah

kusyuk sgt jemah nie makan.............. hahahahahahahh







tgk dapat makan nie terus tak pandang kiri kanan...........persetankan apa yg ada......anak menangis pun sanggup bagi tab atau hpn nak suh diam seketika hahahahhah *tapi sebelum tu bagilah dirog makan kenyang2 dulu ........next baru mummy dengan papa dia melantak hahahah........

so most recommended ikan patin tempoyak...tak payah dah pergi sampai ke PAHANG kot2 ada yang mengidam or teringin hahahha...........makan kat sini sudah.......

PASTE IKAN PATIN TEMPOYAK ini pun ada dijual kat sini sekilo RM 30 rgt sahaja kot2 lah saper2 nak masak hehehehe..

Penat jadi Isteri Nie


Jaga ISTERI memang SUSAH
Jaga ISTERI memang PENAT
Jaga ISTERI memang RIMAS
Jaga ISTERI memang STRESS

Tapi ISTERI yang jaga ANAK lagi SUSAH
Tapi ISTERI yang jaga ANAK lagi PENAT
Tapi ISTERI yang jaga ANAK lagi RIMAS dan MELEMASKAN
Tapi ISTERI yang jaga ANAK 1001 kali STRESS

Tahu tak kenapa ISTERI MARAH-MARAH?
Tahu tak kenapa ISTERI KUAT MEMBEBEL
Tahu tak kenapa ISTERI KUAT MERAJUK?
Tahu tak kenapa ISTERI MULUT BISING?

Ketahuilah..

Yang marah-marah
Yang membebel-bebel
Yang merajuk
Yang mulut bising

Itulah..
yang memeriahkan RUMAH kamu wahai SUAMI
yang menyedarkan kamu wahai SUAMI
yang banyak membelai kamu wahai SUAMI
yang banyak memeluk kamu wahai SUAMI
dan WANITA itulah yang sanggup BERSUSAH SENANG bersama kamu wahai SUAMI
tanpa mengira betapa terluka dengan cara dan layanan kamu wahai SUAMI

Kerana ISTERI rezekimu bertambah
Kerana ISTERI maka lahirlah zuriatmu
Kerana ISTERI makan pakaimu terjaga
Kerana ISTERI tenang fikiranmu
Kerana ISTERI yang sanggup menerima kamu seadanya😊

Janganlah sakiti hatinya
Ingatlah setiap pengorbanannya
Walau kecil di matamu, namun amat besar di matanya

Setiap airmata yang mengalir untuk suami dan anaknya adalah satu tanda..
Sama ada dia bahagia atau duka

Hargailah ISTERImu seperti IBUmu
Kerana kamu pasti akan tahu betapa berharganya mulut bising yang kerap kamu anggap menjengkelkan,
Saat kamu kehilangannya suatu hari nanti
Dan ketahuilah
Kamu pasti akan merindui... bebelannya...

sumber : Puan ellie

‪#‎hari2hariWANITA‬
‪#‎sharingiscaring‬
‪#‎loveit‬

Tuesday, September 15, 2015

SOKONG - TRULY INFINITY


#hadam
#telan
#kunyah


#ifuhardtofindonebetheone

Tuesday, August 18, 2015

JANGAN AMIK MUDAH KALO HIDUNG ATAU TELINGA ANAK BERBAU

JANGAN AMIK MUDAH KALO HIDUNG ANAK ANDA BERBAU....

Nie pengajran buat aq....hahaha.siyus nie first time buat aku...walaupun aku ada anak sedara lebih kurang 35 org n kitrog tinggal dekat kawasan kampung tak pernah lak jadi kat anak-anak sedara aku hahahaha......


let begin the story 1 weeks seblm tu harris selsema dgn jayanya...igtkan selsema biasa jer....just jumpa doc biasa n bagi ubt selsema cm biasa lah....doc tu pun ckp tak der apa2..selsema biasa. aku pun terus jerlah bagi ubat seperti aturan..

Masuk minggu kedua...dgn selsema xbaik dan mencurah2 dengan jayanya walaupun ubat dah nak habis sebotol lah........n mula timbul satu bau yg sgt mengagumkan, mengharumkan sampai kau boleh muntah hijau, kuning, merah hahahah ......sampai kau boleh melekat lah bau dia tu kat tekak hahahah....

Mlm tu kitrg tergerak hati nk suluh hidung dia... so memg nampk lah ada bendasing..jam 9.30 mlm bawk pg poliklinik I (bkn nama sebnr)..sebb poliklinik A kt presint 15 ramai sgt org...igtkan nk cept keluarkan..last2 jadi semakin rumit benda tu makin ke dalam...ya tuhan.

Last sekali kitrg decide tok refer pakar ent.....sekali....nie hasil dia...kapas tersumbt dihidung





Alhamdulillah berjaya dikeluarkan oleh pakar ent annur bangi...Semoga lepas nie segala bau2 tu hilang...

Terima kasih pakar ent an_nur...

Take note yee..kalo rasa pelik dgn anak anda bawk lah berjumpa yg pakar...tak kisahlah hidung ke telinga ke..atau mana2 part yg kecik2 lubang dia hahaha.....


papa......zareef, harraz & harris





bukan senang nak besarkan anak2.......mcm mana kita susah..macam tulah mak2 kita dulu susah............

#muhammadharrisazemstory
#secondsons

Wednesday, July 8, 2015

Fear only God, just Hate a sins

Salam Ramadhan
Berjinak kita ke ramadhan 10 terakhir.....
semoga segala amalan dan ibadah yang dilakukan diterima oleh yang Maha Esa ....


REPENT

sincerely by me

Monday, July 6, 2015

Most recommended Durian H.Y Durian Mantin

salam ramdhan minggu2 terakhir ...

kejap jer masa berlalu.....persiapan raya korang cam ner?
aku anak2 + suami jer dah ader persiapan raya....tang aku baju raya 1 pun tak der hahah.....tak der yg berkenanan dihatiku ini........yerlah nak2 tgh2 mak yong nie kan........so pasrah jerlah baju semua fitting lari hahah.....

hari nie aku nak cerita selaku aku nie pencinta dan penggemar durian......super delicious fruit ever n ever.....
 
H.Y FRUIT TRADING...
 
 HONG YUN FRUIT TRADING 
BATU 11 1/2 MANTIN
NEGERI SEMBILAN

*berhampiran bomba mantin
*kalo tak tahu waze jer hahaha

kat sini durian memg terbaik........servis pun baik..jaga pelanggan ma...harga tak pyh ckp jauh lagi murah dari kedai2 durian sekitar putrajaya nie hahahah 

durian ioi/durian 24 sekilo baru RM 10.00 *mana nak dpt kat area sini.......
durian kampung sekilo baru RM 5.00 (kalo nak bandingkan dengan batu kurau perak tu memglah dia lagi murah sebakul RM 20.00)
durian kacuk sekilo baru RM 8.00 - RM 7.00 still konsider murah

yg rege2 durian lain aku tak semptlah taya....coz masuk jer kedai tu dah blur.........durian berderet.....supplier yg anta durian tak pyh ckp lah..kejap2 ader jer org anta durian ......hahahah




yg nie kawasan durian ioi.....aku terus aim durian bff aku jer hahahah nasib lah ader geng si abg yg hantu durian jugak cam aku.......pagi petang siang mlm durian sesaja pun tak per hahahahah.........*time nie menahan nafsu hokey.kalo tak dah duduk makn situ terus hahaha

ioi uollssssssssssss.......................


tempt nie siap sediakan tipuware so kita tak derlah bawak dengan kulit2 sekali..........so kalo busuk or tak elok dia akan siap2 buang....ganti yg lain................mudah kan? nie baru tipuware pertama aku.........kitrg beli 2 tipuware heheheh......yg penting tipuware disediakan percuma!
 
masa kitrg beli tu harga dia total RM 49.00 .....pastu dia bagi sebiji diskaun utk completekan RM 50.00 hehehe.....so berbaloilah 2 tipuware yg besar dengan harga RM 50 plus durian yg elok hehehe..........



nampk muka tgh tahan nafsu durian hahahah...........

pisang kaki: tq2 my suben coz sanggup jauh2 melayan nafsu durian aku hahahahah

Thursday, June 25, 2015

Master? Nak ke Tak

asalam semua.....
salam ramadhan buat semua umat islam sedunia

kali nie entry pasal serba salah sikit...nak pg ker tak?*baru interview jer kot belum tentu dapat hahah
MASTER
sejujurnya aku tak der apply pun nak sambung master nie....pin num pun tak beli hahah tahu2 dia panggil untuk interview ...*kau rasa .....mak rasa spesial sgt2 hokey hahahah (hakikat nyer aku rasa mcm UITM nak cukupkan student master haha)

first sekali aku sedang fikir pro n con

pro dia haruslah aku dapat gain knowledge n my life become miserable as per berfore.....tang perkembangan kerjaya tu aku cam tak sure coz now im working as PA for GOV sector..korang pun tahu2 lah skrg? GOV nak bagi naik pangkat pun payah....lagilah nak buat jawatan baru? hahahahah and one more thing about fund hahah fund dah banyk habis masa buat degree aritu....kalo dapat scholar oklah.......
 
now masih dalam pemikiran lagi 
date interview : 6 Julai 2015
Master In Office Management System 
 
 
notakaki: sedang memikir dan terus pikir

Thursday, June 18, 2015

THE WORST SERVICE at Tom Yam Kung Ayer 8, Putrajaya

salam ramadham semua......

semoga ramadhan kali nie kita diberi kesempatan menyambutnya dengan penuh keberkatan dan diredhai...

disebbkan semalm (17.6.2015) aku cam agak rajin nak masak......so aku ajaklah laki aku pg makan luar kekonon esok dah puasa so nak makan luar lah mlam tu.........

ok aku sampai kedai tu dalam jam 7.00 malam ...pastu elok jer duduk org tu amik order........masa tu org tak derlah ramai biasa2 jer.....mcm terkawal lah orgnya ......meja pun tak penuh......biasa2 jer...

tapi nak cerita sakit hati sangat2 nie........sampai dekat kul 8 malam makan lah kiterg tak sampai lagi?
boleh pulak pelayan2 tu buat2 biasa jer.........mcm everything under control......aku pandang keliling.....ada 2 3 meja yg datang awal dari aku pun tak dpt makanan lagi? korang banyangkan lah bertapa lambat nyer service dia...
 
sebelah aku 2 meja bla.....tu yg datang lagi awal dari yg lain.......dapat air jer???
tak tahu lah aku nak cakap cam ner.........
 
tepat kul 8 makanan kiterg sampai tapi TAK SEMUA OKEY
yang datang dulu tomyam dengan nasi putih..........
selang 5 minit kailan baru sampai........pastu baru ayam goreng lemon tu..........
 
last2 tgk jam dah kul 8.15 dengan laki aku nak kejar sembyg terawih lagi.........so kitrg decide bla dari situ bayar mana makanan yg dapat jer......yg tak dapat kitrg cancel...........
(sotong black paper dengan nasi goreng thai)
 
nei belum masuk bulan puasa ......bayangkan kalo waktu berbuka ...aku rasa sempat lah org tu pg solat terawih dulu pastu balik baru makan hahahaha................nak bayangkan betapa lambtnya service tu hahahaha...
 
APA2 PUN MEMG TULAH FIRST N LAST KAMI PG.........
 
gambar ehsan google........
 

Wednesday, June 3, 2015

Johor BFF Food (Jawa)


salam semua.......

kali nie nak kongsi apa yg family aku selalu buat especially masa kenduri arwah or tahlil or yasinan.......

aku dilahirkan dalam family jawa johor..so bila sebut pasal tu of course lah Fav food aku NASI AMBENG...setengah org tak reti nak makan coz benda tu bercampur2 lauk......ada jugak yg jijik nak masak sedulang dengan yg lain2....yerlah org kan lelain kan........tapi aku memg dibesarkan dalam family yg makan mcm tu.....that why aku jenis yg tolak baru dan kayu sahaja.....

apa yg kena ada kat nasi ambeng?


selalunya nasi ambeng of course ada kuih2 muih yg banyk + buah buahan 1 jenis......


kemudia haruslah ader lauk pauk dia........dimana kat situlah ader
mee goreng
mihun goreng
sayur campur
serunding
sambal goreng jawa
ayam atau daging (tak kisahlah nak masak ape)
*selalunya org masak kicap lah

kemudian susunlah semua jenis tu dalam satu dulang mcm nie.........
1 dulang selalunya 4 org..haruslah tak hbs....nt kitrg akan bg bekas simpan makanan utk diorg bawak balik..............(bekas kawasan makan dia lah)......

*kat sinilah yg aku ckp setengah2 org akan geli sebb makan bercampur2....pastu semua 10 in 1.....tapi bagi kami itu dah biasa.....

*kalo korang nk tahu..dulu masa arwah ayah aku masih hidup......nasi balance lepas makan nielah jadi rebutan kami adik beradik......rasa dia sedap lain mcm tahu............ dengan lepas didoakan kan.....perghh........sedap tahap 206% (6% tu gst) hahahahahah

itulah adat kalo kenduri dekat kampung aku......johor jawa style tapi skrg tak ramai org yag buat cam nie......kebanyakkan amik catering jer tak pun makan buffet............

[SITUASI SEBENAR APABILA MENJADI SEORANG IBU]

Apabila melangkah ke alam keibuan, sudah semestinya ramai yang akan terbayang-bayang keseronokannya apabila bermain-main bersama si kecil tersayang.

Tapi sedarkah anda apakah situasi sebenar yang bakal dihadapi oleh seorang ibu?

Ps: Bukan semua orang akan mengalaminya. Sebenarnya, jika pengurusan sesebuah keluarga itu betul, saya pasti anda semestinya memiliki kehidupan yang sangat indah bersama keluarga tersayang. Anggap saja ini adalah rencah kehidupan yang bakal memberikan anda senyuman apabila teringat masa-masa lampau nanti.

1- Pengalaman yg ngeri tapi adakala sweet coz saat nak melepaskan tu perghhh..hanya org yang merasainya jer yg faham........#latihan tidur

2- ini juga berlaku waktu anda sedang boarding time with ur baby..........secara tak langsung anda akan mempelajari teknik2 baru ........hahahah a small victories gitu.....

3- rutin harian........kekonon dulu geli geleman.......sekali ada anak sendiri amik kau......pasrah nok....atas bawah semua poo hahahah

4- nie memg sesgt lah deeply inside hahah nak2 cth aku bawk 3 bujang kecik.....dlam satu kete...sorang menangis ..sorang bergaduh......adakalanya aku tutp radio coz dgt diaorg menangis dah cukup.......#bukansenangnakhandle3smallheroes #yglaluijerygrasa #nobibik #noassitant

5- nie dah comfom kene takluk......kita dpt sipi2 jer hahahahahah ....nasib lah bilik aku tak der katil pun.......so tilam king and queen bersambung...........muat gitu semua hahahah

6- mengantuk nie memg lagend......dari pagi keje...balik rumah terus buat keje......so time limit aku hanya sampai jam 11 jer....lepas tu terus bateri off...............hahahhaha






7- ini dua benda yg memg-memang horror bagi aku............pertama bila org tetiba call nak dtg rumah especially hari weekend perghhhhhhhhhhh...........tak tahu lah nak ckp apa...nak ckp jangan karang kecik hati ulam jantung pulak........so selalu aq bagi advice kat org2 kalo nak dtg bgthu awal2........at least sempat lah aku kemas n sorok sikit2...n kemaskan diri aku yg mcam mak lampir hahahha

8- dari seluar kecik sampai ke seluar besar kalo nak keluar................hahahhahahah






9- nie pun horror jugak nak2 bila pg tempat2 yg tak friendly BF so kene lah bertafakur dekat toilet2 awam........hahahahah #terpaksanok

10- kurang sikit malam2 romantik anda hahahahhaha................nie lah date night aku haha

11- from head to toe hahahah tidak lagi ke hot an anda............... nie selalu jadi bila hari hujung minggu thats why bila weekend jer aku kalo boleh tak nak duduk rumah hahahaha..........

--------------------------------------------------------xxxxxxx-------------------------------------

apa2 pun pengalaman nie aku rasa semua org yg bergelar ibu memg akan melalui saat2 mcm nie.......n banyk lagi lah saat yg remeh dimata org2 lain....tapi hakikatnya hanya yg lalui jer rasa.......coz their never put on ur shoes...........hahahah gitu kan..........

tapi menjadi seorang ibu dan melalui saat itu adalah the best moment ever!





Wednesday, May 27, 2015

Tamat : Sidang Konvokesyen ke 82 (Sidang 8)

Alhamdulilah........syukur Alhamdulilah..........
 
 

nikmat penantian aku selama 5 tahun berakhir......full such a long long long journey hahaha.....but its ok.berbaloi2 .grad with first class degree kan..........adolah dari tak der.......*sambung next maybe nt kumpulkan dulu duit......minat tu ader nak sambung tapi kekangan kewangan menganggu akal fikiran....

Alhamdulilah sesgt everything goes very well............with my lucky number A39.....*of course im proud of myself kan......mana tak beranak pinak 3 janji dpt habs kan....terasa nikmat gitu!

sesi beratur nak masuk ke dewan.....dada tu dup dap dup dap..........antara barisan awal yg akan naik Zon A

lepas azab nervous lepas nie hahaha..............(lupa nak nak selfie dengan VC) hahahaha............bila dah sampai tempat duduk balik terus rasa nak berborak memanjang hahahah ...kenal tak kenal ckp jerlah depan belakang coz majoriti sebelah2 aku semua budak2 full time............bukan majoritlah tapi semua lah kecuali aku yg dak PJJ hahahahaha............

masa hari kejadian tu......aku dengan suben aku jer yg datang...yg lain tak der.....anak2 pun aku anta rumah pengasuh........so dia jerlah peneman aku castello sgt tau abg sado aku hehehe.............

banyak2 kawan aku yg sebatch masa daftar pjj tu.......nie sorang jerlah yg tinggal coz dia pun sama extend 2 sem hehehehe.........sekapal lah kitrog yg lain semua kira dah junior2 kitrg coz kami batch pertama EPJJ utk coz |OM| now dah tukar jadi BM..........yg lain2 semua dah konvo 2 sidang yg lepas........heheheh.........congrats to u izan......finally we made it!

oh lupa lagi sorang pijah........dia tak dpat datang coz masa konvo tulah dia bersalin.....so tak dapat lah join kami yg tinggal sebatch nie hehehe.............

acara wajib gitu......baling topi hahaha


bermula dari sem 6 aku hingga lah hbs..........nie lah kawan2 baru aku..kawan2 assgment aku..kawan2 gado aku........kawan2 copy paste......n kawan2 pas toyol masa dlm test hahahaha.............congrats to all of u (kak aini, zima, rina & of course to me) hehehehe

tamat lah episode duka lara aku dalam pjj nie...........tak der dah stress2 setiap hujung minggu ....nak fikir asgment.....test...quiz ...present ..final exam hahahahaha......now family time.......


alhamdulilah........hahah degree jer pun hahahahahah

cerita pasal rezeki dalam kerjaya pulak....apa2 bergantung kepada ketentuan-NYA .......aku cuma usaha...yg lain aku serah jer.......ada ...ada..tak der.......tak per coz dari awal aku daftar niat utama dulu adalah SESAJA MENGISI MASA LAPANG * time tu bujang.....tetiba tergatal awal hahahhaha sem 1 dah kawin hahahah..............

tapi Allah dah bagi aku rezeki yg awal lagi berharga..............IM PREGGY FOR FOURTH TIME hahahah..............*harap2 semuanya dipermudahkan 

my strength ...my hero.......my everything



Monday, April 13, 2015

Langkah terakhir : Sidang konvokesyen ke 82........Uitm di hatiku

Salam isnin semua.............
hari nie mak mak nak cerita pasal langkah terakhir utk sidang konvo ke 82 UITM ......so lepas nie just boleh tunggu "the day" hehehehe............



senang jer langkah terakhir nie.....just ikut step comfom clear...........

1- cetak dan baca panduan istiadat konvo ( klik sini* yg warna merah tu) nt dia akan keluar basic2 panduan sebelum semasa n selepas sidang konvo..

2.- lepas tu pg ke langkah kedua utk jawap kajian pengesanan graduan tu..( klik sini* yg warna merah tu).......KATANYA WAJIB hokey...............banyk jugak lah soalan2 dia.......soalan2 basic pasal diri dan kecenderungan kita......once dah jwp dia akan keluar slip mcm nie........

log masuk dulu dalam Kajian Pegesanan graduan tu...........
lepas dah jawap semua soalan dia kana keluar slip mcm nie........tu tanda 'SELAMAT MAJU JAYA' lah tu hahahahha

3- langkah terakhir yang aku rasa paling penting sekali lah.......pengesahan kehadiran dan cetakkan borang jubah..............

log in kat sini just masukkan nombor pelajar dan no k/p

lepas log in dia akan keluar cam nie....klik dekat pengesahan kehadiran/borang jubah tu...........ikut step dan jawap lah nak hadir ker tak? atau ader maklumat tambahan mengandung ke oku ker aper ker......hehehehe

lepas cetak borang jubah dan borang kehadiran......atas nie borang jubah yer.....so korang boleh lah nampk sekali num giliran...tarikh raptai dan sebagainya................numbor giliran saya A39!

4. langkah terakhir dan terpenting ...........kalo tak.korang tak boleh konvo pulak....BIL BENDAHARI.....buka cam biasa lah kat istudent tu....log in dah tgk dekat bahagian BIL PELAJAR......


saya dah bayar? anda bila lagi heheheh.........xoxoxoxo.....!

oh lupa pulak.......dalam step2 tu ader lah jugak dia mention sesiapa yang nak request tok DVD ker atau amik gambar........kot2 korang berkenaan boleh lah amik yer...............( klik sini* yg warna merah tu)