Thursday, March 19, 2015

Kopi O + Roti Sardin Bakar

Di tengahari buta yg sejuk............

kekadang agak kebusanan bila lunch nak makan benda yang sama kan..nak2 jenis cam aku nak ke cafe tu punya lah malas coz everyday always same menu.........grrr busan der...nak ke cafe or kedai2 luar malas jugak nak alihkan2 kereta maklum lah office dekat kompleks kerajaan persekutuan nie senang giler nak dapat parking *(tangan kat bahu mata ke atas).........hahahah.....tu pasal semua bila dah parking mondok situ jer sampai waktu balik.........tu lah rutin harian.....

so hari nie aku bawak sebuku roti + sardin setin, bawang, cili api .......semua jenis segera....tak der masak2 potong2 pastu lenyek.......mudah abc kenyang pun kenyang ....sedap lagi menyelerakan......hahahah

ditambah pulak dengan member offer kopi 434 .......kopi terbaik lah area johor..sini susah nak dapat kopi 434 tu hahahah.kalo kat perak belah husband aku kopi CHE NAH kopi fav family hahaha

kopi O panas...roti sardin panas.......2 orang makn sebuku roti hbs kau!! hahahah

gemuk kalo hari2 mcm nie..........hehehehe........


Langkah 1: Konvokesyen ke 82 katanya........

salam semua............

baru langkah 1 kekdahnya...tapi nerves + excited dia mcm dah nak pg ke langkah terakhir hahahahha.........mana tak excitednya bertahun nak habs kan......hahah tak perlah janji hbs kan bak kata org jgn tinggalkan separuh jalan........

igt lagi dulu setiap kali tukar sem baru, mesti terniat nak stop lah....mls nak sambung tup tup sedar2 hbs dah sem.........hahahah

LANGKAH 1 : KEMAS KINI MAKLUMAT GRADUAN


RM0.00:UITM: KONVO KE-82 MEI2015:PENTING!Layari segera http://konvokesyen.uitm.edu.my utk SEMAK & SAH maklumat peribadi anda sebelum 25/03/15.

(korang akan dpt msg cam nie selalunya dirog anta di nombor telefon memasing...melainkan korang tukar nombor pastu tak update kat student portal so msg tak akan diterima............kalo tak dpt msg nie korang boleh cek kat website)
 
cara-cara nak semak dan kemaskini maklumat graduan.....


1- tgk kat news di anjung....n berita dan pemberitahuan page 3.....tentatif graduan konvokesyen pastu tekan read more..........

2- lepas read more...dia akan keluar pengesahan maklumat peribadi........klik disini kemudian semak nama dan nombor kad pengenalan dan alamat terkini graduan.....n send.....tu jer langkah 1 pertama dia hehehe..........





maka akan terhasil lah slip seperti ini..................semakan sgt sgt penting coz scroll hanya akan diprint sekali sahaja....kalo salah means tanggung lah sendiri heheheheh.........

ok.....xoxoxo cant wait .......Hello Mei pliz come earlier (^_^)


Wednesday, March 11, 2015

Academic Mini Transcript


semlm pg lah INED amik academic mini transcript nie...sesaja amik awal sebelm konvo coz nak apply keje apa yang patut dan dengan bahagian BMI mintak bukti habis belajar coz utk prosess penamatan biasiswa......



mula2 igatan aku at least transkrip nie dicetak lah dalam kertas keras ker.....at least ader corak2 uitm belakang tu ker.....letter head ker.....yerlah berbayar kot RM 1.00 bukan dpat free......yang luar biasa sikit sebb ader salinan diakui sah tu jer......yg lain sama jer mcm kertas A4 yang kat office nie.........rasa dulu2 dpat free jer kalo nk transkrip nie......just email kat UITM n dia akan email balik transkrip nie........tak derlah kene bayar bagai hahahahaha



yang menambahkan lagi geram minyak dengan tol dari putrajaya ker UITM Shah Alam lagi berganda2 harga dia dari nilai rege transkrip nie...........hahahahhaha

masa kitrag pg tak tahu pun boleh amik dah baucer buku.. al maklum lah dah habis sem  memg tak derlah nak buka2 website ined ker uitm nak tgk baucer buku dah boleh amik tak .....sekali masa tgh tunggu urusan transkrip tu baucer  buku dah lama keluar hahaha...........so kawn aku dapat lah amik baucer buku......aku jer tak boleh sebb KAD PELAJAR ntah mana2 aku letak........kene cari sampai jumpa nie kalo tak sayang tu RM 250 mcm2 buku boleh beli heheheh.........



15.3.2015 (Ahad) nie dirog buka so....misi mencari kad pelajar sampai jumpa!!! heheheh





Lepas Mewangi Potret Pulak, Hantu Sgt

lagu yang berhantu satu Malaysia Mewangi 
sangat wangi hantu tu...........

Now Akim has released new single Potret......Fuhhh
Sama naik dengan Mewangi jugak...

----------------------------

Lirik Lagu Potret - Akim and The Majistret

Terangi malamku dengan syair indahmu
Menenun kasih dalam sepi yang terasing
Saat kau pergi, lemasku bila tiadamu

Jauh terbawa lukisan hatimu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harus ku pergi

Engkau bagaikan bintang-bintang di angkasa
Hanya mampu melihat kamu yang terbiar
Walaupun sakit, walaupun pedih tak berdaya

Berjalan tenang menghampiri persisiran
Melakar namamu di sisi pasir pantai
Pastinya hilang, tidak rasaku kepadamu


Jauh terbawa lukisan hatimu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harus ku pergi

Jauh terbawa lukisan hatimu
Warna pelangi hiasan terindah

Hati ini tak akan terbahagi

Sampai harus ku pergi
Menuju aku kepadamu jadi satu
Meraih kasih kita

Jauh terbawa lukisan hatimu
Hilang mencari di mana kau pergi
Tinggal aku menahan luka ini
Sampai harus ku pergi
 
--------------------------
part yg aku highlight kan merah......aku adore betul lirik dia...
 
best of luck Akim!


Tuesday, March 10, 2015

ANNOUCEMENT : Fourth Pregnancy

ONE

TWO

THREE

STILL LOADING .........

FOUR
(12 WEEKS)






insyaallah, kun fa ya kun..........still loading n now in progress hopefully everything gone be ok now i just enjoying my fourth pregnancy.......
 
hello baby.....mummy cant wait ur progresss..........pink or blue doesn't matter as long both (mummy and baby) perfectly and healthier...that only my wish...  
 
 
jangan persoalkan kenpa?
jangan tanyakan bagaimana?
jangan ditanya tak penat ker?
jangan di tanya tak takut ker?
jangan di tanya ...........n plizz stop asking all this why?

coz i dun have the answer.....everything happen for GOD WILL......

kita merancang ALLAH yang tentukan......

why u ask more?

semoga semua baik-baik sahaja......
Amin YA RabalAlamin.....

Monday, March 9, 2015

YOU WON'T FIND ME ON FB

 tenang pulak rasanya bila dah deactive FB.....
tak derlah nak scroll every second...
tak derlah nak post every minute *post ker masalahnya?
tak derlah nak tgk sesaja FB nie......

now rasa cam ok jer bila deactive FB........or may be forever deactive!

AMAN


TAMAT PERJALANAN : EPJJ UITM

yehaa......mood menulis tanpa noktah.....

cerita lama tapi baru nak cerita..tapi tak berapa nak lama coz now im waiting my convocation day!!
such a long long journey i had........before married n now married with 3 son becoming next equal to 4.......... *yehaa im preggy 3 month already..alhamdulilah....hadiah for next convocation day on MAY 2015......insyallah...

back to story..........
my journey begin on 2009 when i started to future my study on PJJ module at UiTM sebb utama kenpa dulu kenonon bujang lama sikit.....coz terlebih banyk masa ....tutup baru study bulan julai 2009.....org masuk minang ajak kawin december 2009.........dah org nak minang kan so aku terima jerlah kan.............sangat panjang masa pembelajaran aku 2009 until last exam on last semester Januari 2015...tu termasuk aku tangguh 2 sem equal to 1 tahun coz bersalin time waktu exam....so i decide to take a short break.........
modul epjj...pembelajaran secara jarak jauh ..totally mental dan fizikal kene sama2 kuat....kat sini lah kau belaja sendiri......datang kelas hanya utk submit quiz, test, assigment, presentation tu jer....yg lain pembelajran secara maya aka i-Class.......no lecture class......pandai2 lah korang nak hidup......yang pasti UITM rule pjj ker plk ker....dia akan treat kau sama mcm budak full time...adakalnya rasa tak aci n tak bertimbang rasa gak.......full time belajar full kiterog nie belajar sendiri pastu tahu2 dah exam........hahhah

susah tu memg susah kot.saper kata tak susah.dengan belaja lagi kerja lagi dengan anak2 lagi...nak2 kelas hari ahad dari jam 8.00 hingga 6.00 ptg fuhh........lap peluh tau mengucap panjang nasiblah suami aku menerima seadanya...nak berhenti sayang pulak kan.......dah alang2 tu teruskan lah....lambt pun lambat lah.............janji habis dari tak habis....

NOW PROUDLY I SAY.........IM FREE!!!!
tak sabarnyer nak konvo!cam ner rasanya lepas bersusah payah...walaupun degree jer kot.......hahahah
THANKS TO ALLAH SWT 
THANKS TO MY FAMILY
THANKS TO MY SMALL FAMILY
THANKS FOR EVERYTHING 
SYUKUR ALHAMDULILLAH 

dulu cecita kekonon nak dapat anugerah canselor yg dekan every sem .....tapi malangnyer ader jugak 3 sem aku kecundangan tak dapat dekan.....tulah belaja main2.........so dapat degree first class pun ok lah kan walaupun tak dapat anugerah canselor............ok dah........


tak der niat aper2 nak share result exam.....nei result exam yg the last sem........bulan February 2015...
yehaaa.....usaha tangga kejayaan..........saya boleh anda pasti boleh!!!

Student ID
:
2009**** Name : NORHAFIZAH BINTI JAMAL
Programme
:
OM221 - BACHELOR IN OFFICE SYSTEMS MANAGEMENT (HONS.)
CGPA
:
3.58 GPA : 3.87

BUKAN MUDAH MENJADI SOLEHAH

assalam blogger-blogger.......

lama rasanya tak bercerita kat sini...tetiba hari nie nak cakp sesuatu yg bukan mudah dan tak susah tapi sukar di buat especially bagi aku......benarkan janji ALLAH bukan senang nak capai SYURGA.....

bukan mudah menjadi solehah.......

isteri solehah secara dasarnya adalah isteri yang mentaati suami dari semua segi.........selagi tidak bertentangan dengan agama.......

pada aku ia mudah dengan syarat 

SIAPA YANG MENJADI IMAM DAN IMAN sesebuah keluarga itu.......ibarat sebuah rumah kalo binaan TIANG itu kukuh insyallah akan kukuh lah rumah tu.......tapi kalo TIANG itu sendiri goyang...maka akan goyang lah rumah tu................

nak jadi yang solehah mudah dengan syarat anda mencari yg soleh........dimana disitulah mula bimbingan...saat anda menerima lafaz nikah kahwin saat itulah menjadi tanggungjawab si SOLEH menjadikan ianya SOLEHAH...........jangan diminta dengan tiba-tiba ia menjadi solehah.....itu parah namanya......

Cintailah seseorang kerana kekurangannya, kerana suatu saat nanti kamu akan bahagia dengan kelebihannya dan jangan pernah mencintai seseorang dengan kelebihannya, kerana suatu saat nanti kamu pasti kecewa ketika kamu tahu kekurangannya.

mudah kan? baca tulis faham ayat tu memg mudah....tapi dari segi dasarnya sgt susah..

PEREMPUAN SENANG MASUK NERAKA DAN SENANG MASUK SYURGA....

SOLEHAH KAH ANDA?

1. Kecantikan Dalaman~
Wanita yang tulen adalah wanita yang lemah lembut dalam pewarakannya tetapi prinsip dan nilai hidupnya begitu agung dan tinggi merantai dirinya.Itulah kecantikan dalaman yang sukar ditandingi.

2. Keanak-anakan~
Lelaki suka membela, menjaga, membimbing dan melindungi justeru mereka boleh berperanan menjadi pelindung kepada mereka.Keperibadian wanita yang manja keanak-anakan memang merupakan salah satu keindahannya namun tidaklah berkeanak-anakan yang melampau kerana akan menunjukkan bahawa diri wanita itu tidak matang.

3. Cantik~
NAFSU mengatakan wanita cantik pada rupanya,AKAL mengatakan wanita cantik pada ilmu dan kepandaiannya,HATI mengatakan wanita itu cantik pada akhlaknya.

4. Berakhlak Mulia~
“Dunia adalah perhiasan dan sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita yang solehah”Sebagai ibu, terukir di paparan dada.Sebagai isteri, pengubat duka nan lara.Sebagai kekasih, dirindui saban ketika.Sebagai mujahidah, berdiri dibelakang mujahidin.~Ciri-ciri wanita yang solehahTaat kepada Allah.Berbuat baik kepada ibu bapa.Sentiasa taat dan berkhidmat kepada suami dengan sepenuh hati.Menutup dan menjaga aurat.Tidak berhias apabila keluar rumah.Tidak keluar bersendirian atau bersama lelaki ajnabi kecuali bersama mahram.Berbuat baik dengan jiran tetangga.Suka mempunyai anak yang ramai dan berusaha untuk mendidik mereka.

5. Berpegang pada agama~
“Dikahwini wanita itu kerana 4 perkara, kecantikannya, hartanya, keturunannya, dan agamanya. Pilihlah yang paling beragama”

6. Dari keturunan yang baik-baik.~
Seorang wanita yang dari keturunan yang baik2 mudah diterima lelaki. Namun wanita yang berasal dari keturunan yang hina seperti anak zina atau sebagainya tidak wajar merasakan dirinya tidak layak menjadi wanita idaman. Islam mengangkat tinggi umatnya yang bertaubat dan sentiasa memperbaiki diri kerana taqwa menjadi darjat kemuliaan disisi Allah.

7. Bijaksana~
Saidatina Aisyah r.a. merupakan seorang tokoh intelektual terbilang. Sebanyak 2210 hadis sahih berjaya diriwayatkan selama 9 tahun hidup bersama Rasulullah s.a.w. Beliau merupakan fuqoha’ (ahli hukum) Madinah yang unggul dan juga berpengetahuan dalam bidang perubatan.~Wanita idaman lelaki ialah wanita yang pandai tetapi tidak menunjuk-nunjuk
pandai kerana ianya mencabar ego lelaki lalu menyebabkan lelaki menyampah terhadapnya.

8. Tidak mempamerkan keseksian~
“Wanita yang berpakaian tetapi sebenarnya telanjang untuk mencari perhatian lelaki, yang melenggok-lenggokkan tubuhnya, yang kepalanya seperti punuk (bonggol) unta, mereka itu tidak akan masuk syurga”
(Hadis Riwayat Muslim)

9. Tidak Cerewet~
Wanita yang cerewet boleh merimaskan lelaki dan mudah menyebabkan lelaki menyampah terhadapnya.

10. Memahami lelaki~
Contoh: Yang berlaku: “Itulah abang! Asyik bekerja aje. Mementingkan diri sendiri… Tak ingat nak balik rumah… Tak abis-abis layan kawan.. kawan.. kawan… Hal rumah ni takkan nak suruh saya buat sorang!”Yang sebenarnya berlaku: Di pejabat, bos sambung meeting hingga pukul 7 malam. Singgah solat Maghrib di masjid. Ada penceramah idola. Dengar ceramah sehingga solat isyak. Dalam perjalanan pulang, kawan lama telefon minta jumpa di warung ada hal penting katanya. Pukul 10 malam baru sampai di rumah.

11. Tidak terlampau cemburu~
“Tidak boleh iri hati melainkan dalam dua perkara iaitu seseorang yang telah dikurniakan Allah harta lalu dihabiskan dijalan Allah dan orang yang dikurniakan ilmu pengetahuan, lalu ia mengeluarkan hukum berpandukan ilmunya (al-Quran dan Hadis) serta diajarkan kepada orang lain” (riwayat Al-Bukhari dan Muslim)

12. Sejuk mata memandang.
~Bersopan-santun, sentiasa memaniskan muka~ Sentiasa senyum~Menutup aurat~Ramah dan mesra~Menundukkan pandangan.

13. Pandai menaikkan semangat dan bermotivasi~
Lelaki lebih tertarik untuk mencari wanita yang pandai menaikkan semangat dan bermotivasi ketika dia memerlukannya.

14. Canggih~
Wanita yang pandai menyesuaikan diri dengan arus perkembangan semasa tetapi masih mengekalkan ciri-ciri wanita Islam yang berakhlak mulia dan menutup aurat.

15. Mempunyai persamaan yang bermakna~
Suatu hari,Imam Malik hairan melihat burung merpati dan gagak berkumpul bersama. Dengan spontan beliau berkata,”Kedua-duanya bersatu padahal jenisnya tidak sama”. Ketika burung itu terbang,beliau melihat keduanya masih ada persamaan iaitu kedua-duanya cacat. Lalu beliau berkata,”Sebab itulah burung itu dapat bersatu”.

16. Pemaaf~
Wanita yang suka mendahului meminta maaf walaupun dirinya tidak bersalah digambarkan mempunyai peribadi yang unggul dan mudah disayangi.

17. Seimbang~
Seimbang dari sudut pergaulan, keagamaan, pengurusan diri, dan pengurusan masa.

18. Berkeyakinan diri

19. Mempunyai ‘body language’ yang baik.(Diulangi, body language ye,samada cara percakapan,kawalan diri di hadapan org ramai dan sbgnya.Yang penting bukan bentuk body seseorang wanita itu yg jd ukuran..:p)

WASALAM.........