Wednesday, June 3, 2015

Johor BFF Food (Jawa)


salam semua.......

kali nie nak kongsi apa yg family aku selalu buat especially masa kenduri arwah or tahlil or yasinan.......

aku dilahirkan dalam family jawa johor..so bila sebut pasal tu of course lah Fav food aku NASI AMBENG...setengah org tak reti nak makan coz benda tu bercampur2 lauk......ada jugak yg jijik nak masak sedulang dengan yg lain2....yerlah org kan lelain kan........tapi aku memg dibesarkan dalam family yg makan mcm tu.....that why aku jenis yg tolak baru dan kayu sahaja.....

apa yg kena ada kat nasi ambeng?


selalunya nasi ambeng of course ada kuih2 muih yg banyk + buah buahan 1 jenis......


kemudia haruslah ader lauk pauk dia........dimana kat situlah ader
mee goreng
mihun goreng
sayur campur
serunding
sambal goreng jawa
ayam atau daging (tak kisahlah nak masak ape)
*selalunya org masak kicap lah

kemudian susunlah semua jenis tu dalam satu dulang mcm nie.........
1 dulang selalunya 4 org..haruslah tak hbs....nt kitrg akan bg bekas simpan makanan utk diorg bawak balik..............(bekas kawasan makan dia lah)......

*kat sinilah yg aku ckp setengah2 org akan geli sebb makan bercampur2....pastu semua 10 in 1.....tapi bagi kami itu dah biasa.....

*kalo korang nk tahu..dulu masa arwah ayah aku masih hidup......nasi balance lepas makan nielah jadi rebutan kami adik beradik......rasa dia sedap lain mcm tahu............ dengan lepas didoakan kan.....perghh........sedap tahap 206% (6% tu gst) hahahahahah

itulah adat kalo kenduri dekat kampung aku......johor jawa style tapi skrg tak ramai org yag buat cam nie......kebanyakkan amik catering jer tak pun makan buffet............

1 comments:

Post a Comment